Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mielőbb tűzszünetet szeretne a Biztonsági Tanács

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. január 7. 8:40

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának nyílt ülésén kedden közel négy órán keresztül vitatták meg egy tűzszünet megkötésének lehetőségeit. A soros BT-elnök Franciaország külügyminisztere, Bernard Kouchner által vezetett tanácskozáson részt vett többek között az amerikai, a brit és több arab külügyminiszter, valamint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.

A felszólalók, főleg az arab országok képviselői, szorgalmazták, hogy a
BT tegyen lépéseket a gázai válság rendezésének érdekében.

A palesztin elnök arra kérte a testületet, hogy határozatban szólítson fel “az izraeli agresszió azonnali és teljes körű befejezésére, valamint a Gázai övezetet fojtogató izraeli zárlat feloldására. Mahmúd Abbász bírálta Izraelt a polgári áldozatok magas száma, illetve amiatt, hogy figyelmen kívül hagyja a gázai hadműveletek befejezését szorgalmazó

1595882745
nemzetközi felhívásokat. Bernard Kouchner azonnali tűzszünetet szorgalmazott, ami a Dél-Izrael elleni palesztin rakétatámadások leállítását és a Gázai övezetbe való fegyvercsempészet felszámolását is maga után vonja. Közölte, hogy várják Izrael válaszát Hoszni Mubarak egyiptomi elnök friss tűzszüneti javaslatára, amelyet Mahmúd Abbász mellett Condoleezza Rice amerikai és David Miliband brit külügyminiszter, valamint más hozzászólók is támogatásukról biztosítottak.

Hoszni Mubarak kedden este a Nicolas Sarkozy francia elnökkel Sarm-es-Sejkben tartott találkozója után közölte: javasolja, hogy Izrael és a palesztin frakciók kössenek azonnali hatállyal meghatározott időtartamú tűzszünetet, ami lehetővé tenné minden határátlépő megnyitását a Gázai övezetnek szánt humanitárius segélyek előtt, és időt biztosítana Egyiptomnak, hogy folytassa az átfogó és tartós tűzszünet elérésére irányuló erőfeszítéseit. Mubarak rendkívüli

1595882745
tanácskozásra hívta meg az izraeli és a palesztin felet, hogy megállapodásokat kössenek és garanciákat vállaljanak annak biztosítására, hogy a jelenlegi válság többé ne ismétlődhessen meg, illetve azért, hogy megállapodjanak a határok védelméről, az átkelők megnyitásáról és a Gázai övezet zárlatának feloldásáról.

Egyiptom emellett ismét arra kéri a Palesztin Hatóságot és minden palesztin frakciót, hogy újítsák fel a párbeszédet, és fogadják el a nemzeti megbékélésre irányuló egyiptomi erőfeszítéseket.

Gabriela Salev, Izrael ENSZ-nagykövete a BT ülésén csak annyit mondott, hogy nagyon komolyan veszik az egyiptomi javaslatot. Condoleezza Rice kijelentette, hogy sürgősen el kell jutni a tűzszünetig, amely tartós és fenntartható lesz. Világossá tette azonban, hogy Washington is csak olyan tűzszünetet tart elfogadhatónak, amely valós biztonságot teremt, azaz megfosztja a Gázai övezetet kormányzó Hamász radikális mozgalom fegyvereseit az Izrael elleni rakétatámadások

1595882745
lehetőségétől. Rice szerint létfontosságú, hogy az Abbász vezette Palesztin Hatóság ismét átvegye az ellenőrzést a Gázai övezet felett is.

A BT egyetlen arab tagja, Líbia határozati javaslatot kezdett el köröztetni kedden. Ebben “azonnali és tartós tűzszünetet", valamint “mindennemű katonai tevékenység és erőszakos cselekmény leállítására" szólított fel, ideértve az izraeli hadműveleteket és “rakétatámadásokat". Líbia már szerdán szavazásra bocsátaná a javaslatot, amelynek sorsa azonban így meglehetősen bizonytalan. Diplomaták szerint több napba is beletelik amíg előkészítenek egy tűzszünetre felszólító határozatot, amely elfogadása esetén kötelező érvénnyel bír Izrael számára is.

CímkékENSZrakéta