Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

MiG–29KUB „touch and go” a Vikramaditya fedélzetén

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. július 26. 17:19

A Szevmas hajógyár közleménye szerint egy MiG–29KUB hajófedélzeti vadászrepülőgép első ízben érintette futójával az INS Vikramaditya (a volt Admiral Gorskov) repülőgép-hordozó fedélzetét. A „touch and go” manőver során a repülőgépet Nyikolaj Djordzsica ezredes, tesztpilóta irányította, aki különböző magasságokban több bejövetelt hajtott végre a hajófedélzet fölött, majd végrehajtotta az átstartolást.

Az INS Vikramaditya jelenleg a Barents-tengeren hajtja végre a gyári teszteket. Leszállást mindezidáig nem hajtottak végre a hajófedélzeten. Annak ellenére, hogy a MiG–29KUB több alkalommal is a leszállási profilnak megfelelően közelítette meg a hajófedélzetet „csak" átstartolásra került sor és egyelőre nem közölték mikor várható az első leszállás végrehajtása a repülőgép-hordozó fedélzetén.

Djordzsica mellett a tesztek másik résztvevője Mihail Beljajev berepülő-pilóta. A két tapasztalt repülőgép-vezető fog dönteni arról, mikor hajtják végre a leszállást a Vikramaditya fedélzetén.

A repülőgép-hordozó gyári tesztsorozata 2012 júniusában kezdődött. A hajó fedélzetén orosz-indiai vegyes személyzet tevékenykedik, ugyanakkor az indiai tengerészek leginkább csak megfigyelői szerepet vállalnak. A Vikramaditya tesztje a tervek szerint 120 napot vesz igénybe, majd várhatóan 2012. december 4-én átadják az indiai haditengerészet számára.

MiG-29K felszállások, “touch and go"-k, és leszállások az Admiral Kuznyecov fedélzetén