Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

MilTube: videómegosztót kapott az amerikai hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / digibiz.hu |  2010. november 27. 18:31

Az Amerikai Védelmi Minisztérium nem harcol tovább a katonák videómegosztó szokása ellen, inkább ellenőrzött mederbe tereli azt. A MilTube nevű portálra keresztül a hadsereg tűzfalain keresztül nézhető videókat tölthetnek fel, a rendszer zárt, így a nagyközönség nem láthatja a felvételeket.

Az amerikai katonák mindig is készítettek videókat a magukról vagy a háborúkról, és azokat feltöltötték a YouTube-ra, amit bárki megnézhetett egészen addig amíg a Google, vagy a DOD (Department of Defense), vagyis az USA Védelmi Minisztériuma el nem távolította. Éppen ezért tilos a katonáknak és kormányzati képviselőknek a Facebook és a Twitter használata, valamit a YouTube-ra videó feltöltése.

A tiltások ellenére nem lehet megakadályozni, hogy a katonák képeket vagy videókat töltsenek fel a közösségi portálokra, videómegosztókra, ezért a DOD más módszerhez nyúlt: inkább teret adnak ennek a dolognak, de ellenőrzött keretek közt. Novembertől a hadsereg tagjai a már amúgy is jelentős amerikai „military" webkettő hálózat legújabb szolgáltatását, a MilTube nevű portált használhatják videóik megosztásához. (MilBook, MilWiki, és MilBlog már eddig is volt).

A megoldás előnye, hogy a zárt, csak a hadsereg tűzfalain keresztül nézhető videomegosztóra korlátozás nélkül rakhatnak anyagokat, hiszen a nagyközönség nem látja a videókat. A katonák viszont egymás között mindent megoszthatnak, oktatási céllal vagy akár poénból – ráadásul nem fenyegeti a dolog a nemzetbiztonságot és a haditikokat sem, ellentétben a Youtube-ra kirakott videókkal (amit ugyebár a terroristák is nézhetnek).

A videómegosztót – akárcsak a többi, a hadsereg számára készült szolgáltatást – az USA hadseregének hivatalos webfejlesztője, a MilTech készítette. Persze, nem biztos, hogy ez teljes egészében megoldja a problémát, hiszen sokszor a feltöltő célja nem az, hogy társaival megossza a felvételt, hanem inkább a külvilággal.