Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Mindannyiuk munkájára szükség van!”

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2012. január 20. 20:33

Csapatlátogatásra érkezett Győrbe, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredhez Domján László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság 2011. december 1-jén kinevezett parancsnoka.

Domján vezérőrnagy korábbi beosztásai ellátása során már számos alkalommal járt az alakulatnál: utoljára 2011. december 15-én, amikor ünnepélyes keretek közt indította útnak az MH EUFOR Kontingens 10. váltását, de a szerdai volt az első alkalom, amikor az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokaként szólhatott az ezred személyi állományához.

A vezérőrnagyot és a kíséretében érkező Sáfár Albert dandártábornokot, a légierő haderőnem főnökét Kovács Ferenc mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka fogadta. Helyettesei jelenlétében megtett jelentésében az ezredes többek között kitért az ezred rendeltetésére, fő feladataira, nemzetközi kötelezettségvállalásra, a 2012. évi tevékenységek fő irányvonalaira.

A parancsnoki jelentés és az azt követő megbeszélés után Domján vezérőrnagy az alakulat művelődési otthonában tartott állománygyűlést, melynek során a Magyar Honvédséget és az ezredet érintő aktuális kérdésekről, információkról tájékoztatta a személyi állományt.

Bevezetőjében hangsúlyozta: korábbi látogatásai alkalmával meggyőződhetett arról, hogy az ezrednél a légvédelmirakéta-szakma iránt elkötelezett és elhivatott katonák szolgálnak, akiknek köszönhető, hogy ez a hivatás ma is létezik a Magyar Honvédségben. Óriási szükségünk van erre a szakmaiságra és elhivatottságra most is és a jövőben is − emelte ki.

Tájékoztatójában a vezérőrnagy kitért a támogatási rendszerekre, jogszabály-módosításokra, amelyek jelenleg az átdolgozás, átalakítás fázisában tartanak. Mint mondta, a honvédelmi tárca szándéka, hogy a járandóságok továbbra is megmaradjanak, hiszen a katonák áldozatvállalásának elismerése, járandóságaiknak biztosítása a legfontosabb.

A vezérőrnagy aláhúzta: a Magyar Honvédség képességeit meg kell őrizni, idővel tovább kell fejleszteni − így többek közt a légvédelmirakéta-képességet is, amelyre az országnak szüksége van. A minőségből nem engedhetünk, az értékeket meg kell tartanunk, ugyanakkor elengedhetetlen a racionalizálás, a drasztikus lépésváltás. Hozzátette: tétlenkedésre nincs idő, feladat van bőven, ezért elvárja a parancsnoktól és az ezred állományától, hogy  munkájukat a legnagyobb körültekintéssel végezzék, a szakmai kihívásokra igyekezzenek maximális helytállással reagálni. Zárszavában a tábornok támogatásáról biztosította az ezredet, s a jövőre nézve türelmet, megértést, egyúttal új, innovatív hozzáállást kért a teljes állománytól. Végül szakmai sikereket, pozitív szemléletet, kitartást kívánt a győri „lérakos" katonáknak.

Kovács ezredes az állománygyűlés végén megköszönte Domján vezérőrnagy tájékoztatóját, gondolatait. Kijelentette, hogy az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái az előző évekhez hasonlóan a jövőben is igyekeznek megfelelni az elöljárók elvárásainak, és legjobb tudásukkal, magas szintű és fegyelmezett munkával végzik majd feladataikat.
A csapatlátogatás részeként az elöljárók technikai bemutatót tekintettek meg, ahol a kezelőszemélyzet jelentett az egyes eszközök rendeltetéséről és a kezelőállomány feladatrendszeréről. A csapatlátogatás programja rövid laktanyabejárással zárult.