Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden, ami fegyverismeret

,,Acélkockák” érkeztek Székesfehérvárra

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Dömsödi Richárd |  2022. május 22. 18:26

Új szakaszához érkezett az „Acélkocka” alap altiszti tanfolyam székesfehérvári képzési menetrendje: május 16-tól fegyverzettechnikai ismereteket is tanítanak a leendő altiszteknek az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezrednél.

_CSL9093_IJFR

Az alakulat szentendrei és szolnoki vendégeit - Csizmadia Lajos főtörzszászlós, az ezred vezénylőzászlósa és Tóth András alezredes, a Logisztikai zászlóalj parancsnoka mellett - Balogh Rezső alezredes, az ezred parancsnokhelyettese köszöntötte a tanfolyam megnyitóján. Mint hangsúlyozta: valamennyi katonai szervezet – így a negyvenhármas ezred is – specifikációjának megfelelően a legjobb szakembergárdát nyújtja a kiképzendők részére. „Székesfehérvár oktatóállománya e téren kiváló, nem véletlenül zajlik itt évek óta az acélkockák fegyverzettechnikai képzése” – tette hozzá.

,,Ez nem csupán szakma, hanem hivatás. Minden egyes részletnek fontos szerepe van: ahhoz, hogy valaki eljusson a fegyvermesteri, vagy a technikai kiszolgálás szintjéig, sok-sok gyakorlás, vizsga szükséges” – világított rá a parancsnokhelyettes. Mint kiemelte, a leendő altisztek azoknak az alakulatoknak a munkáját segítik majd, ahová ténylegesen elhelyezkednek” – fogalmazott, majd sok kitartást, tanulást, odafigyelést és nagyfokú precizitást kívánt számukra.

_CSL9108_IJFR

„Az acélkocka rendszer jól működik és évek óta sikeres” – erre Joó Árpád Farkas százados, a fegyverzettechnikai képzés szakmai irányítója emlékeztetett, aki felidézte az a székesfehérvári alakulatánál végrehajtott szakmai továbbképzések régi időkre visszavezethető, komoly alappal bíró múltját. Megjegyezte: az itt oktatók nemcsak saját tapasztalatokat gyűjtöttek, de az idősebb szakemberek szakmai minőségéből, alázatából is több mindent beépítettek egyéni módszereikbe. „Az oktatás még gyakorlatorientáltabbá válik, amelyben a kiképzők igyekeznek úgy összeállítani a rendelkezésre álló eszközöket, hogy azok alapvetően a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett eszközök és rendszerek közül kerüljenek ki” – utalt a jövőbeli képzési változásokra a százados.

A tanfolyam döntő része, valamint a vizsgák is a fehérvári laktanyában zajlanak, azonban szakmai csapatgyakorlatukat június végén saját anyaalakulatuknál kezdik meg az altisztjelöltek.