Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden eszközzel harcol a járvány ellen a Magyar Honvédség

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Kertész László |  2020. november 2. 15:14

Befejezték a kijelölt köznevelési intézmények fertőtlenítését a Magyar Honvédség katonái. A feladat elvégzéséről Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka tartott sajtótájékoztatót november 2-án, Budapesten.

20201102-sajtotajekoztato  (1)

Ötvenkilenc intézményben végeztek fertőtlenítést a Magyar Honvédség katonái. A Honvédelmi Minisztériumban hétfőn tartott sajtótájékoztatón Benkő Tibor honvédelmi miniszter elmondta: a járvány első hullámát - köszönhetően a magyar emberek fegyelmezettségének, a rendszabályok alkalmazásának és az egészségügyben dolgozóknak - eredményesen kezeltük. Bár már akkor lehetett tudni, hogy lesz második hullám, annak lefolyásáról nem rendelkezhettek információval. „Ma már láthatjuk és tapasztalhatjuk, hogy a második hullám lefolyása sokkal agresszívabb, mint ahogyan gondoltuk, viszont vannak tapasztalataink, az ország pedig felkészült a helyzet kezelésére” – mondta a miniszter.

A tárcavezető ismertette: a Magyar Honvédség a járvány első hullámának idején is kivette a részét a védekezésből. Szólt a Létfontosságú Magyar Vállalatok Biztonságáért Felelős Akciócsoportról, amely 105 intézményhez vezényelt katonákat, hogy az érintett vállalatok zökkenőmentes működését segítsék, az 51 kórházban kialakított kórházparancsnoki rendszerről, a határbiztosítási feladatokról, a humanitárius korridor feladatainak biztosításáról, a jelenlétfokozó járőrszolgálatról az ország 17 nagyvárosában, valamint az intézmények fertőtlenítéséről, amelyben akkor 1043 intézmény esetében több mint 2000 katona vett részt.

20201102-sajtotajekoztato  (3)

Benkő Tibor elmondta, hogy a fertőtlenítések a második hullám ideje alatt is tartanak. Mint fogalmazott, a katonák az elmúlt héten 59 helyszínen jelentek meg, hogy mentesítést végezzenek. „Ez megközelítőleg mintegy 360 ezer négyzetméter mentesítését jelenti. Ezzel tudtuk megteremteni annak feltételeit, hogy gyermekeink fertőtlenített iskolákban, biztonságos körülmények között folytathassák tanulmányaikat az őszi szünet után” – mondta.

A honvédelmi miniszter a Magyar Honvédségen belüli védekezés kapcsán kifejtette: a tárca és a Honvédség mindent megtesz a fertőzések elkerülése érdekében. A mai napi adatok 455 fertőzött katonát, honvédelmi alkalmazottat, vagy egyéb munkavállalót tartanak nyilván, az állapota azonban senkinek nem súlyos. Hozzátette, hogy a közelgő influenzajárvány miatt minden munkavállaló és katona részére megteremtik az influenza elleni védőoltás lehetőségét.

Benkő Tibor tájékoztatója végén részvétét fejezte ki azon családok felé, akik szerettüket, hozzátartozójukat vesztették el a járvány következtében.

20201102-sajtotajekoztato  (2)

Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka arról tájékoztatott, hogy a Magyar Honvédség – alaprendeltetésén túl - a jelen helyzetben minden rendelkezésére álló eszközzel kiveszi részét a járvány elleni küzdelemből. Mint mondta, a katonák most is részt vesznek a határbiztosítási feladatokban, a szlovák, szlovén és osztrák szakaszon 29 határátkelőn, 650 kilométer hosszan 207 fővel támogatják a határrendészeti feladatokat. Eközben a déli határszakaszon változatlan a katonai jelenlét, ott naponta átlagban 1050 fő vesz részt a Közös Akarat műveletben.

A mostani fertőtlenítés kapcsán a vezérezredes így fogalmazott: „A Magyar Honvédség kijelölt biológiai mentesítő csoportjai az Operatív Törzs döntésének megfelelően október 23-a és november 1-je között 27 település 59 köznevelési intézmény, óvoda, általános iskola, középiskola és felsőoktatási intézmény biológiai fertőtlenítését hajtották végre. A fertőtlenítési feladatok végrehajtásában 7 katonai szervezet 109 katonája vett részt”. A Magyar Honvédség parancsnoka rámutatott: a fertőtlenítési feladatokat a katonák 385 munkaóra alatt mintegy 10 ezer liter fertőtlenítőszer felhasználásával hajtották végre.

Korom vezérezredes közölte: ahogyan eddig is, a Magyar Honvédség minden képességével, eszközével azon lesz, hogy minden segítséget megadjon a magyar emberek számára. „A biztonság alapvető nemzeti érdekünk. A Magyar Honvédség ennek szavatolásáért dolgozik minden nap. A magyar katonák készen állnak, a magyar emberek pedig - ahogyan eddig is - számíthatnak a katonák szolgálatára” – mondta a Magyar Honvédség parancsnoka.