Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden idők legeredményesebb birkózója: Lőrincz Tamás

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: archív |  2021. október 18. 14:00

Az olimpiai és világ-, valamint négyszeres Európa-bajnok Lőrincz Tamás 1986. december 20-án született Cegléden. A végtelen energiával rendelkező Tamás gyerekkorában számos sportágat kipróbált, majd szülei úgy döntöttek, hogy leviszik birkózni.

Lorincz Tamas 02

A tehetséges, de makacs fiatalemberre hamar felfigyeltek az edzők, hiszen töretlen győzni akarásával és ösztönös mozdulataival egyből kitűnt társai közül. Ennek a kitartásnak és szorgalomnak köszönhetően indult be páratlan karrierje: először 2002-ben a kadett Eb-n hetedik helyezést ért el, majd egy évvel később ugyanebben a korosztályban negyedik lett a kontinensviadalon. 2005-ben ezüstérmet szerzett az országos bajnokságon, de az igazán nagy áttörést a 2006-os év hozta el számára, amikor élete első felnőtt világversenyén Európa-bajnok lett 66 kilogrammban.

A 2008-as pekingi olimpián a nyolcadik helyen végzett, majd négy évvel később Londonban ismét az olimpiai bajnoki cím kapujában állt, végül ezüstéremmel térhetett haza. 2013-ban és 2014-ben is megnyerte az Európa-bajnokságot, előbbi alkalommal még a 66 kilogrammos súlycsoportban, egy évvel később pedig a 71 kilogrammoskategóriában. 2015-ben a Törökországban megrendezett nemzetközi kötöttfogású birkózói viadalon aranyat nyert, majd olimpiai kvótát szerzett a szerbiai Nagybecskereken zajló európai birkózó kvalifikációs viadalon. A 2016-os riói ötkarikás játékokon a selejtezőben kikapott dél-koreai ellenfelétől, így búcsúzott a további küzdelmektől. A Brazíliában történtek nagy hatással voltak rá, azonban nem adta fel, sőt pihenés helyett a decemberi budapesti kötöttfogású csapat-világkupán két kategóriát ugrott és kiválóan szerepelt a 75 kilogrammos súlycsoportban. Hatalmas kockázatot vállalt, hiszen tíz kilogrammal nehezebb versenyzők mezőnyébe kellett beleerősödnie, amely rendkívüli elszántságot és emberfeletti munkát követel, de ő ezt a feladatot is megugrotta.

Lorincz Tamas 03

A sikersorozat a 2017-es újvidéki és kaszpijszki Eb-bronzzal kezdődött, majd következett a párizsi világbajnokság, amelyen a szőnyegen ugyancsak bronzéremig jutott, ám miután elődöntőbeli legyőzője, Alekszandr Csehirkin fennakadt a doppingvizsgálaton, utólag megkapta az orosz ezüstérmét. Az egy évvel későbbi budapesti vb-n már a döntőig jutott 77 kilogrammban, ahol vereséget szenvedett a négy hónapos eltiltást követően újra versenyző Csehirkintől.

2018-ban testvérével, Viktorral együtt csatlakozott a Magyar Honvédség Sportszázadához, hogy aktív sportolókként elsősorban az élsportolói tevékenységükkel szolgálják a hazát, motiválják a fiatalokat, azonban, ha a felkészülésük lehetővé teszi teljes mellszélességgel vállaljanak szerepet katonai kötelmeikkel összefüggő feladatokban.

2019 júniusában bronzérmet szerzett a minszki Európa játékokon, majd a Nur-Szultanban rendezett 2019-es kvalifikációs birkózó-világbajnokságon aranyérmes lett 77 kilogrammban és ezzel olimpiai kvótát szerzett.

Ezután következett Tokió, ahol a 34 éves sportoló, megannyi viszontagság után megszerezte tizenötödik világversenyes érméjét, amely méltó megkoronázása páratlan pályafutásának.

Lorincz Tamas 01
Címkéksport
Kapcsolódó cikkek