Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mindszenty-emléknap a honvédelmi tárca közreműködésével

Szöveg: Szvercsek Dávid | Fotó: Girasek Károly |  2020. október 29. 18:25

Felsőpetény és Rétság önkormányzata, valamint a Felsőpetény–Nőtincsi Római Katolikus Egyházközség szervezésében immár 28. alkalommal rendezték meg a Mindszenty-emléknapot október 25-én, Nógrád megyében. Az emléknap 1992 óta állít emléket annak az 1956. október 30-ai történelmi pillanatnak, amikor a rétsági páncélos alakulattól Pálinkás-Pallavicini őrnagy kiszabadította Mindszenty József bíboros-hercegprímást a felsőpetényi Almásy-kastélyban töltött házi őrizetéből.

retsag-18-kurtos2

A csaknem három évtizedes múltra visszatekintő, négy helyszínes rendezvénysorozat megvalósítását dr. Varga Lajos akkori püspöki titkár, dr. Lipthay Erzsébet, Lipthay Antal báró felesége, Bíró Zoltán alezredes, az egykoron Rétságon állomásozó MH 31. Hunyadi János Gépesített Lövészdandár parancsnoka, valamint dr. Németh László, dr. Paskai László bíboros korábbi irodaigazgatója kezdeményezték.

A Mindszenty-emléknapon mind az egyházi, mind a világi körökben nagyrabecsüléssel övezett történelmi alak előtt koszorúval rótta le tiszteletét - a honvédelmi tárca képviseletében - Kocsi László ezredes, a HM Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály Társadalmi Kapcsolatok Osztályának vezetője, valamint Szvercsek Dávid kormányfőtanácsos, a főosztály munkatársa. A megemlékezéshez a katonai tiszteladást az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység díszelgő katonái biztosították.

retsag-08-kocsilaszloezredes2

A programsorozat a felsőpetényi Szent József Plébániatemplomban dr. Varga Lajos váci segédpüspök által celebrált szentmisével kezdődött. Prédikációjában Mindszenty József bíboros, hercegprímás alakját állította az ünneplő közösség elé, aki a kínzások ellenére sem tört meg és élete végéig hűséges maradt Istenéhez, valamint hazájához.

Megemlékező beszédében Balla Mihály országgyűlési képviselő kiemelte Mindszenty József személyes visszaemlékezéseit és szemléltette a bíboros-hercegprímás hősies helytállását az egyházellenes diktatúra legkegyetlenebb éveiben.

A szentmisét követően Mindszenty bíboros háziőrizetének helyszínéül szolgáló Almásy-kastély falán elhelyezett emléktáblát koszorúzták meg a megemlékezők, míg a rendezvény délutáni mozzanatainak Rétság városa adott otthont. A Mindszethy-Pallavicini szoborcsoportnál megszólalt az emlékezés harangja, majd a történelmi emléknap két prominens személyének szobra előtt koszorúzással egybekötött főhajtással folytatódott a program.

Az emléknap utolsó állomása az egykori rétsági laktanya emlékparkja volt, ahol Rétság város polgármestere és Kocsi László ezredes tartott megemlékező beszédet.

retsag-14-koszoruzas