Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Missziós felkészülés Hódmezővásárhelyen

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: Szőke Linda hadnagy, Szemenyei Ákos szakaszvezető |  2022. november 30. 11:12

A Koszovóba készülő katonák felkészítése december első feléig tart az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

hmvhelynyito

A KFOR (Kosovo Forces) a NATO parancsnoksága alatt álló nemzetközi békefenntartó erő, amelyben Magyarország a NATO-hoz történt csatlakozása, vagyis 1999 óta vesz részt. A Koszovóban állomásozó erők legfontosabb feladata a mozgásszabadság biztosítása, illetve a folyamatos jelenlétfenntartó járőrtevékenységek ellátása.

A KFOR erők részeként szolgálatot teljesítő magyar kontingens huszonnyolcadik váltása az elmúlt időszakban teljesítette a békefenntartó alapfelkészítéseket, illetve a misszió ellátásához szükséges egyéni, csoportos és szakcsoportos lövészeteket. Az elméleti oktatások során a résztvevők elsajátították a műveleti területre jellemző sajátosságokat is.

Ezt követően a kontingens manőverszázadai megkezdték az egyik legfontosabb feladatuknak számító tömegkezelési eljárások (Crowd and Riot Control - CRC) elsajátítását. Az összetett feladatokból álló kiképzések során minden olyan lehetséges incidensre történő reagálást begyakoroltak, amelyekkel valós helyzetekben is találkozhatnak a műveleti területen. Emellett a gyakorlások során a támogató erőket is integrálták a századba.

hmvhely7