Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mítoszrombolók - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. december 9. 13:32

A második világháború keleti hadszínterén 1941 végén, 1942 elején lejátszódott eseménysor fordulópontot jelentett a Harmadik Birodalom rövid történetében: a Moszkvát védő Vörös Hadsereg meghátrálásra kényszerítette a német csapatokat, lerombolva ezzel a náci haderő legyőzhetetlenségének mítoszát, amit Hitler katonái már soha többé nem tudtak helyreállítani.

MH_2021_12_borito

Az 1941. június 22-én indított Barbarossa-hadművelet keretében a német csapatok három fő hadászati irányban, győzelmet győzelemre halmozva nyomultak a Szovjetunió belseje felé, hatalmas veszteségeket okozva a Vörös Hadseregnek. A náci diktátor, Adolf Hitler 1941. szeptember 6-án adta ki a 35. számú utasítását, melyben a Moszkva elleni támadásról rendelkezett; a tervek kidolgozása és a feladat végrehajtása a „Közép” hadseregcsoportot irányító Fedor von Bock tábornagyra várt, aki az offenzívához komoly erősítéseket is kapott. A parancsnok nagyságrendileg egymillió ember fölött rendelkezhetett, elképzelése pedig az volt, hogy a páncéloscsoportjaira támaszkodva észak és dél felől megkerüli és bekeríti a szovjet fővárost. Csapataival szemben a Nyugati, a Tartalék és a Brjanszki Front hozzávetőleg 1 250 000 katonája állt.

Kísért a múlt

A harcok bevezetéseként, 1941. szeptember 30-án, a „Közép” hadseregcsoport jobbszárnyán Heinz Guderian tábornok 2. páncéloscsoportja mért csapást a Brjanszki Front balszárnyára, míg a főerők október 2-án lendültek előre.

További részletek a Magyar Honvéd magazin december 10-én megjelenő számában!