Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mladic azt szeretné, ha Seselj látná el a védelmét Hágában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 30. 8:19

A háborús bűncselekményekkel vádolt Ratko Mladic azt szeretné, ha a hágai Nemzetközi Törvényszéken (NT) esedékes perében a szerb radikálisok vezére, Vojislav Seselj látná el jogi védelmét.

Családtagjainak május 29-i, vasárnapi nyilatkozatai szerint a 69 éves egykori tábornoknak roppant módon imponál, ahogyan az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) vezére magát védi az ellene Hágában évek óta zajló perben. Seselj, akit Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban elkövetett háborús bűncselekményekkel vádolnak, 2003-ban adta föl magát az NT-nek.

Fia szerint Mladic visszautasít minden felelősséget a Srebrenicában 1995 nyarán történt vérengzésért, amelynek több ezer bosnyák férfi és fiú esett áldozatul. „Azt mondta, hogy semmi köze a Srebrenicában történtekhez" – idézte a boszniai szerb hadsereg volt parancsnokának szavait Darko Mladic, miután vasárnap meglátogatta apját a belgrádi börtönben.

Ratko Mladic „rengeteg asszonyt, gyermeket és harcost mentett meg" – állította a fia. Srebrenicában elrendelte, hogy „először a sebesülteket, a nőket meg a gyerekeket helyezzék biztonságba, és csak utána a harcosokat". A vérengzést feltehetőleg „a háta mögött" hajtották végre – állította Darko Mladic.

Vasárnap estére az SRS tiltakozó demonstrációt szervezett a szerb főváros központjában. Erre való tekintettel a rendőrség nagy erőkkel vette körül az állami intézmények székházait és a diplomáciai képviseleteket. Az SRS tízezer résztvevőt vár a tüntetésre.