Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Modernizálja szállító helikoptereit a cseh légierő

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2020. december 18. 20:21

Modernizálja Mi-171S szállító helikoptereit a cseh légierő, az erről szóló megállapodást Lubor Koudelka, a beszerzésekért felelős helyettes védelmi miniszter és Radomir Dagel, a LOM Praha állami vállalat kereskedelmi igazgatója írta alá.

csehmi171

A cseh kormány november 9-én jelentette be a meglévő helikopterek korszerűsítésére vonatkozó állami szerződés aláírási szándékát. A megállapodás teljes költsége hozzávetőlegesen 1,2 milliárd cseh korona, ez az összeg tartalmazza a helikopter prototípusának létrehozását is, amelyen az összes szükséges modernizációs elemet tesztelni fogják.

A munkálatokat 2026 októberéig kell befejezni. A megállapodás részeként mind a tizenöt jármű új fedélzeti transzponderrel lesz felszerelve, amelyek speciális modulokkal rendelkeznek. Ezek a kiegészítők biztosítják az ellenséges elektronikus hadviselés elleni védelmet. Ezen felül nyolc helikopter avionikáját teljesen korszerűsítik, új kommunikációs és navigációs rendszereket és multifunkcionális kijelzőket telepítenek a pilótafülkébe.

Három helikopter könnyű páncélzatot is kap, egyik közülük pedig MEDEVAC feladatokra lesz kialakítva megfelelő orvosi felszereléssel, amely lehetővé teszi a sebesültek légi szállítását orvosi felügyelet mellett. Lubor Koudelka szerint a modernizáció lehetővé teszi a Mi-171 szállító helikopterek üzemeltetését a cseh fegyveres erők részeként további tizenöt évig.

Helikopterbeszerzés kapcsán az elmúlt időszak sem maradt friss hír nélkül Csehországban: a nyolc UH-1Y Venom és a négy AH-1Z Viper beszerzéséről szóló szerződést egy éve írták alá a felek.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika