Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Modernizált Tornado-kat vehetett át a német légierő

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. július 12. 15:01

A napokban hozták nyilvánosságra, hogy június végén a Cassidian cég átadta az első két, ASSTA 3.0-ás (Avionics System Software Tornado Ada) szintre fejlesztett Panavia Tornado-t a német légierő számára. A gépek modernizációs munkálatait Manchingben végezték, az átadott Tornado-k a Büchelben állomásozó 33. Vadászbombázó Ezredhez kerültek. Az ASSTA 3.0-ás szintre való fejlesztést a német légierőben hadrendben álló mind a 85 Tornado-n végrehajtják, az előzetes tervek szerint 2018-ig.

Az ünnepélyes keretek között zajlott átadási ceremónián Erik Jensen, a Cassidian Air Services képviseletében elmondta: „Az első ASSTA 3.0-ás gépek átadása nagy előrelépés a Tornado fegyverrendszer fejlesztésében. Ezek a Tornado-k megfelelnek a fegyveres erők jelenlegi követelményeinek, minden időjárási körülmény között."

Az első ASSTA 3.0-ás Tornado február 8-án teljesítette szűzfelszállását. A fejlesztési programnak köszönhetően a német Tornado-k akár 2025-ig is rendszerben tarthatóak.

A modernizált gépek az új MIDS/Link 16-os (Multifunctional Information Distribution System) adatátviteli rendszernek köszönhetően képesek lesznek a valós idejű hang, adat és kép továbbítására, fegyverzetükben pedig megjelenik a lézeres irányítású LJDAM (Laser Joint Direct Attack Munition) bomba is.

A Cassidian cégnél már dolgoznak a Tornado következő, ASSTA 3.1 fejlesztési programján is.

Címkéklégierő