Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elfogadták a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztési tervét

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. július 12. 15:19

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) az állami felsőoktatási intézmények között elsőként alkotta meg 2015-ig szóló fejlesztési tervét, amely az oktatás- és kutatásfejlesztési elképzelések és etikai követelmények mellett a katasztrófavédelmi képzés egységesítését is részletezi. A fejlesztési terv elfogadásával lezárult az új egyetem megalakulásának kiemelkedően fontos első időszaka.

A belügyi, a honvédelmi és a közigazgatási és igazságügyi tárca közös fenntartásában működő egyetemen 2013-tól minden karon felmenő rendszerben megkezdődik az egységes képzési modul, azaz ténylegesen elindul a rendészeti, honvédelmi és civil közszolgálati életpályára felkészítő közös képzés. A jövőben a kormánytisztviselők továbbképzése, az ehhez kapcsolódó tananyagfejlesztés és a kutatás is kiemelt feladata lesz az intézménynek.
A tervben szereplő célok között megtalálható a Katasztrófavédelmi és a Nemzetbiztonsági Intézet 2012 szeptemberi létrehozása, valamint a Nemzetközi Intézet elindítása. A fenntartók közös szándéka, hogy az NKE a nemzeti diplomataképzés bázisa legyen.

Szintén a fejlesztési tervben megjelölt cél a tankönyvkiadás és a karok tananyagkiadásainak összehangolása, egy egyetemi Sport- és Rekreációs Központ létrehozása, a Bárka Színház egyetemi színpadi szerepének kialakítása és a külföldi részképzések megteremtése is. Az egyetem létesítmény-fejlesztését és beruházásait a következő években a Ludovika-fejlesztés határozza meg. A Ludovika Campuson várhatóan 2014-ben indulhat meg az oktatás.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karának nemzetközi szempontból is egyedülálló integrációja révén létrejött egyetem a Fenntartói Testület által elfogadott, 2012-2015 közötti időszakra szóló intézményfejlesztési terv mentén fejlődhet tovább. Az elfogadott dokumentum az NKE életében alapvető jelentőségű. Megalkotásához az intézmény elképzelései és igényei mellett a három fenntartó tárca (BM, HM, KIM) által fontosnak tartott fejlesztési irányokat is össze kellett hangolni, ami a terv elfogadásával sikeresen megtörtént.

A koncepció végrehajtása során nemcsak a hadtudomány, a rendészettudomány és a közigazgatási tudományok művelése és fejlesztése történik összehangoltan, hanem a honvédtiszt- és rendőrtisztképzés, valamint a közigazgatási szakemberképzés is új pályára állítható. A rendészeti, honvédelmi és civil közszolgálati életpályákra felkészítő képzések megújításának stratégiai célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megfelelő szakértelemmel, kellő hivatástudattal és elkötelezettséggel rendelkező, a közhatalommal élni és nem visszaélni képes szakembereket képezzen a köz szolgálatára.