Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi nap magyar zenével Olaszországban

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2012. július 12. 16:10

Nemzetközi napot tartottak július 7-én a NATO Gyorstelepítésű Hadtestparancsnokságnál (HQ NRDC-ITA, Headquarters NATO Rapid Deployable Corps – Italy), amelyen az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekara adott koncertet.

1595938809
A Milánó közelében található Solbiate Olonába települt többnemzetiségű NRDC-ITA parancsnokságának hetven százalékát Olaszország biztosítja, a fennmaradó beosztásokat pedig olyan tisztek és tiszthelyettesek töltik be, akiket a különböző részt vevő nemzetek delegálnak. A nemzetközi napon − amelynek programját a parancsnokságon szolgáló nemzetek hozzájárulásaiból állítják össze − mindegyik kontingens egy kiállítási helyen népszerűsíti hazájának kultúráját, hagyományait, népviseletét. A több éve bevezetett Colosseum típusú elrendezés jól bevált, mert így mindenki egyenlőnek tekintheti a pavilonját.

Az ünnepséget megnyitó beszédében Giorgio Battisti altábornagy, az
NRDC-ITA parancsnoka köszöntötte az Ugo Mara laktanyában megjelenteket.
Kiemelte, hogy ez egy olyan olasz irányítás alatt álló speciális
közösség, amelyet a különböző nemzetek által delegált személyek
alkotnak. „Különleges ez a pillanat a parancsnokságon szolgálatot
teljesítőknek és a családjaiknak is, hiszen itt mindenki jól érezheti
magát, továbbá arra is jó alkalom, hogy megmutassuk: bázisunk kellemes
és ösztönző munkahely" − mondta Battisti altábornagy.

1595938810
A rendezvényen idén Szűcs András Péter dandártábornok, helyőrségi nemzeti rangidős meghívására − illetve a Magyar Honvédség főkarmesterének szakmai ajánlása alapján – a hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekar vett részt.

Kovács István százados, a zenekar karmestere a kultúránkat méltóan képviselő műsort állított össze, így a többi nemzet tagjai bepillantást nyerhettek a magyar nép- és katonazenébe, valamint a klasszikus koncertfúvós zenébe is.

Szűcs tábornok elmondta: egy olyan NATO-parancsnokságról van szó, ahol 15 nemzet katonái szolgálnak.

„A többi országból érkezők számára is ismert étellel − a pörkölttel − véleményem szerint megfelelő színvonalon tudjuk képviselni a magyar konyhát. Már az ötödik nemzeti napon veszek részt, és azt kell mondanom, hogy minden évben egy kicsit más a rendezvény"

− tette hozzá.

Az évente megrendezett zártkörű esemény jó lehetőséget ad arra, hogy a részt vevő országok katonái és családtagjai találkozzanak, ezzel is elősegítve a nemzetközi összetartást, barátságot.

 
1595938811
 
1595938812

 
 Fotó: A szerző felvételei