Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva: a műhold lelövése csak ürügy

Szöveg: honvedelem.hu / InfoRádió |  2008. február 18. 6:35

Moszkva szerint az Egyesült Államok a Földre zuhanó műhold szétlövésének ürügyén műholdelhárító rakétát akar kipróbálni. Washington a múlt héten jelentette be, hogy a becsapódás elkerülése érdekében megsemmisíti a tönkrement és lezuhant kémműholdat.

Amerikai illetékesek szerint a műhold veszélyes anyagokat tartalmaz, amelyek emberek halálát okozhatják, ezért van szükség a megsemmisítésére. Moszkva szerint azonban ez csak ürügy a kísérletre. Az akció “nem olyan ártatlan, mint amilyennek kinéz, és Washingtonnak arról a szándékáról tanúskodik, hogy kiterjeszti a világűrbe a fegyverkezési versenyt" – közölte hét végi közleményében az orosz védelmi minisztérium.

Washingtonban csütörtökön jelentették be: George W. Bush amerikai elnök úgy döntött, hogy szétlövik azt az amerikai kémműholdat, amely decemberben hibásodott meg, s rövidesen a Földre zuhan.

A Pentagon bejelentése szerint az operációs ablak szerdán nyílik meg, amikor az Atlantis űrrepülőgép befejezi jelenlegi küldetését.

Korábbi közlések szerint a Bush-kormányzat azt szeretné, ha a haditengerészet egyik cirkálójáról egy különleges, erre a célra átalakított rakétát irányoznának a mesterséges holdra, és megsemmisítenék, mielőtt az március elején belépne a Föld légkörébe.

James Cartwright, a katonai vezérkar helyettes főnöke szerint a Standard Missile 3 típusú rakétával teszik ártalmatlanná a műholdat.

Az orosz védelmi tárca szerint azonban az Egyesült Államok nem adott elegendő információt az akcióval kapcsolatban.

Egy műhold lelövése rendkívül kényes nemzetközi kérdésnek számít a katonai és diplomáciai vonatkozásai miatt, és szakértők szerint a műhold-megsemmisítés képessége egyre nagyobb jelentőséggel fog bírni a nemzetek közötti konfliktusokban.