Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva ENSZ-békefenntartók líbiai bevetését javasolja

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 21. 20:35

Oroszország ENSZ-békefenntartók líbiai bevetését javasolta május 20-án, pénteken. Alekszandr Lukasevics orosz külügyminisztériumi szóvivő szokásos heti tájékoztatóján kijelentette: Moszkva fokozódó aggodalommal figyeli a líbiai helyzet alakulását, a folytatódó várontást, azt, hogy a koalíció fellépése túlmegy az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1970. és 1973. számú határozataiban foglalt mandátumon.

„Fontosnak tartjuk a válság megoldását szolgáló politikai-diplomáciai erőfeszítések lehető legnagyobb mértékű aktivizálását az ENSZ és az Afrikai Unió békefenntartóinak bevonásával" – mondta.

Egyben emlékeztetett rá, hogy Oroszország a maga részéről tesz is erőfeszítéseket, és Szergej Lavrov külügyminiszter tárgyalt az ENSZ főtitkárának líbiai megbízottjával, valamint a líbiai kormány küldöttségével. Moszkvába várják a líbiai ellenzék delegációját is, de a látogatást technikai okokból egyelőre elhalasztották.

Oroszország tartózkodott a második líbiai határozat megszavazásánál, amely felhatalmazást adott a repülésmentes övezet felállítását és a líbiai civilek védelmét szolgáló katonai akcióra. Azóta pedig kitartóan és élesen bírálja a Kadhafi líbiai vezető erői elleni nyugati katonai fellépést, amely megítélése szerint messze túlmegy az ENSZ BT határozatában foglalt mandátumon.