Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Moszkva szeretne a legkevésbé új hidegháborút”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. augusztus 27. 19:30

Oroszország a világ államai közül a legkevésbé szeretné a hidegháború megismétlődését. “A szó eredeti értelmében vett hidegháború kialakulása teljesen lehetetlen. A hidegháború az ideológiák összecsapásán alapult”, közölte Vlagyimir Putyin orosz kormányfő szóvivője. A Fekete-tengeren eközben hadihajók vonulnak fel.

Egy USS McFaul torpedóromboló horgonyzott le a grúziai Batumi kikötőjében, elkerülve Potit, amely még mindig orosz megszállás alatt van. A hajó amerikai források szerint 34 tonna segélyt szállított Grúziának – tájékoztat a New York Times. Oroszország bejelentette, a haditengerészet ellenőrizni fogja a NATO és az amerikai hajók fekete-tengeri csapatmozgásait. „A NATO-erők fekete-tengeri jelenlétével eljött az idő, hogy az orosz hadiflotta szemmel tartsa ezeknek a hajóknak az aktivitását", nyilatkozta Anatolij Nogovitszin, az orosz hadsereg vezérkarifőnök-helyettese.

Óvintézkedések

Oroszország nem lát olyan veszélyt, hogy újabb hidegháború alakul ki közte és a Nyugat között azért, mert elismerte a két szakadár grúz terület függetlenségét – jelentette ki szerdán Vlagyimir Putyin orosz kormányfő szóvivője. Mint leszögezte:

1595879467
Oroszország a világ államai közül a legkevésbé szeretné a hidegháború megismétlődését. “A szó eredeti értelmében vett hidegháború kialakulása teljesen lehetetlen. A hidegháború az ideológiák összecsapásán alapult".
A szóvivő, Dmitrij Peszkov szerint azok az országok, amelyek csökkenteni akarják együttműködésüket Moszkvával, ugyanannyit veszítenek ezzel, mint Oroszország. “Minden olyan fenyegetési kísérlet, amely a jelenlegi együttműködési légkör ellen irányul, nem csak Oroszországra lenne negatív hatással, hanem elkerülhetetlenül ártana a fenyegetőző országoknak is. Mi ezt semmiképp nem akarjuk. Mindannyian reméljük, hogy győz a politikai bölcsesség. Oroszország és a világgazdaság integrációja szükségszerű" – szögezte le Peszkov.

Bejelentette továbbá, hogy Oroszország “óvintézkedéseket hoz" a NATO-hadihajók fekete-tengeri jelenlétével szemben, de reméli, hogy ezek nem vezetnek “konfrontációhoz" “A NATO hajóinak megjelenése a Fekete-tengeren, a grúz partok közelében, illetve az, hogy hadihajókkal szállítanak humanitárius segélyt, nehezen megmagyarázható. Ez ma nem bevett gyakorlat. Mindenképpen hozunk óvintézkedéseket. Reméljük, hogy ezzel nem váltunk ki közvetlen konfrontációt" – mondta.

Felszólítás

Felszólították a NATO-tagországok szerdán Oroszországot, hogy vonja vissza döntését, amelyben elismerte a Grúziához tartozó Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét. A szövetség döntéshozó tanácsának szokásos heti ülését követően kiadott közös brüsszeli közleményében a 26 tagország arra figyelmeztetett, hogy az elismerés nemzetközi határozatokat sért, és megkérdőjelezi Oroszország elkötelezettségét a kaukázusi béke és biztonság megőrzése iránt.
A dokumentum az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatára tett utalást, valamint úgy ítélte meg, hogy nem áll összhangban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elveivel sem, márpedig az utóbbiak “alapozzák meg Európa stabilitását". Megismételte a NATO azt a követelését is, hogy Moszkva tartsa be a grúziai rendezésre vonatkozó hatpontos nemzetközi tervet, amelyet az orosz elnök is aláírt.

“Grúzia normalizálódása, biztonsága és stabilitása fontos a szövetségnek" – áll a közleményben, amely ismételten a volt szovjet köztársaság területi épségének tiszteletben tartására sürgette Moszkvát. A NATO a fegyveres konfliktus miatt már a múlt héten döntött arról, hogy felfüggeszti együttműködését Oroszországgal, amíg az vissza nem vonja csapatait a három hete kezdődött összecsapások előtti pozíciókba.
A szövetség az első nemzetközi szereplők közé tartozott kedden, amelyek elítélték, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök aláírta a Dél-Oszétia és Abházia függetlenségének orosz elismerésére vonatkozó rendeleteket. Jaap De Hoop Scheffer főtitkár rögtön elutasította az orosz lépést, leszögezve: “Ez számos olyan ENSZ biztonsági tanácsi határozat közvetlen megsértését jelenti, amelyeket maga Oroszország is támogatott."

Minimáldiplomácia

A grúz hatóságok majdnem minimális szintre csökkentik a kaukázusi ország diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal

1595879467
amiatt, hogy az utóbbi független államként ismert el két szakadár grúziai régiót – közölték szerdán Tbilisziben.

Eka Tkeselasvili külügyminiszter bejelentette, hogy mindössze két diplomatát hagynak meg a moszkvai érdekképviseleten. Nagykövet nem lesz – mondta.
Előzőleg Temur Iakobasvili reintegrációs miniszter, a két szóban forgó terület, Dél-Oszétia és Abházia körüli konfliktus rendezésével foglalkozó elnöki különmegbízott már kilátásba helyezte, hogy a grúz vezetés a következő napokban dönt arról, hogy teljesen megszakítják-e a diplomáciai kapcsolatokat Moszkvával.
“Civilizáltan szeretnénk eljárni, nem készülünk köveket dobálni, de a két ország kapcsolatai a minimumra csökkennek majd" – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: Tbiliszi nem kívánja akadályozni a polgárok Oroszországból Grúziába, illetve fordított irányba történő utazását.
Lasa Zsvania, a grúz parlament külügyi bizottságának elnöke szintén úgy nyilatkozott, hogy Tbiliszi korlátozhatja a két ország kapcsolatait, a grúz parlament pedig kérni fogja Oroszország kizárását különböző nemzetközi szervezetekből.
Dmitrij Medvegyev orosz elnök kedden írta alá a Dél-Oszétia és Abházia Grúziától való függetlenségének orosz elismerésére vonatkozó rendeleteket, ami Grúzia és a nyugati országok heves tiltakozását váltotta ki.