Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Motorcsónak-kezelői kiképzés Szentesen

Szöveg: MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred | Fotó: Janó Miklós őrmester |  2021. augusztus 12. 7:19

BMK-130M vontató motorcsónak kezelésére tartottak kiképzést az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái az MH 5. Bocskai István Lövészdandár kijelölt állománya részére.

Motorcsónak (19)

A műszaki képességek egyik fő eleme az úszóaljzatú híd- és kompátkelőhelyek építése, berendezése és fenntartása. Ezek alapját képezik a húsz tonnás PMP hadihíd elemek, melyek mozgatásához BMK-130M vontató motorcsónakok állnak rendelkezésre. Azonban mit sem érnek ezek a technikai eszközök szakképzett kezelőszemélyzet nélkül.

A többhetes kiképzésen részt vevők az elméleti tudás mellett elsajátították a hajók vízretételének és vízből történő kivételének mozzanatait, továbbá az alap vízi jártassághoz szükséges gyakorlati tudást. Zászlójelzések irányításával húsz majd nyolcvan tonnás kompot is mozgattak a szentesi alakulat tiszai vízi gyakorlóterén. A felkészítés végén pedig komplex záróvizsgán adtak számot – sikeresen - megszerzett tudásukról és BMK-130M műszaki gépkezelői igazolványukkal a zsebükben térhettek vissza alakulatokhoz.