Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mozgalmas tavasz a területvédelmi ezrednél

Szöveg: Fehértói Mihály tartalékos zászlós | Fotó: a szerző felvételei |  2023. május 22. 10:48

Mozgalmasan indult a tavasz az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred hivatásos-, szerződéses- és tartalékos katonái számára, akik több kiképzési helyszínen, különböző foglalkozásokon bővíthették tudásukat.

Mozgalmas tavasz5 (1 of 1)

Az Egységes Alapkiképzési Program, az Önkéntes Katonai Szolgálat és az önkéntes területvédelmi tartalékosok modulképzése során széleskörű ismereteket szerezhetnek a honvédelem ügye iránt elkötelezettek.

A tavaszi időszakban megtartott egészségügyi oktatás során a katonák szituációs gyakorlat keretében ismerhették meg az életmentés és segítségnyújtás szakszerű lépéseit, a műszaki foglalkozáson pedig az erődítés, álcázás, rejtett figyelőpontok kiépítését, műszaki zárás témakörök ismereteit sajátíthatták el.

Mozgalmas tavasz8 (1 of 1)

A tartalékos katonák jelenléte rendszeres a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázis Lő- és gyakorló-téren is. Április utolsó hetében a területvédelmi ezred katonái úgynevezett tábori kihelyezési héten vettek részt, ahol a lőelőkészítő foglalkozást követően, éleslövészetet hajtottak végre. Ez idő alatt nagy hangsúlyt fektettek a lőkészség fejlesztésére, amelynek során elsajátították és begyakorolták a pisztoly, a gépkarabély és a géppuska kezelését. Mindemellett általános harcászati kiképzés keretein belül gyakorolták a terepen való különböző mozgásmódokat. Az egyéni és a tűzpár lőgyakorlatokon keresztül megvalósult a tűzcsoportok felkészítése azzal a céllal, hogy az összekovácsolás és a csapat-kohézió kialakítása mellett az alegység tagjai megszerezzék a kellő jártasságot a közeledő Moonstar 2023 gyakorlat sikeres végrehajtásához.

Mozgalmas tavasz14 (1 of 1)

Szintén Hajdúhadházon került sor a tálcatűzoltó gyakorlatra is, amelynek köszönhetően a katonák elsajátíthatták az oltásra rendszeresített tűzoltó készülékek használatát. Mindez kiemelten fontos, mivel a gyors és szakszerű helyzetfelismeréssel lehet a leghatékonyabban beavatkozni a tűzesetek keletkezése során.

A kiképzés májusban is folytatódott. Az első héten – külszolgálatra készülve – huszonegy tartalékos katona hajtott végre lőgyakorlatot. A tartalékosok az ország különböző területvédelmi zászlóaljaitól érkeztek, akik az MH KFOR 29. váltásában látnak majd el missziós feladatot.