Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Műholdfelvétel a kínai repülőgép-hordozóról

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2011. december 17. 18:42

Az amerikai DigitalGlobe műholdas fotók készítésére szakosodott cég egy képet hozott nyilvánosságra, amelyen az első kínai repülőgép-hordozó látható amint éppen tengeri tesztet hajt végre.

A fotót a műhold automatikusan készítette december 8-án, amikor a repülőgép-hordozó a Sárga-tengeren hajózott a kínai Dailan kikötőjétől mintegy 100 kilométerre, dél-keleti irányban. A DigitalGlobe azután hozta nyilvánosságra a fotót december 13-án, hogy azonosította a képen látható repülőgép-hordozót.

November végén, december elején a kínai repülőgép-hordozó második, 12 napos tengeri tesztjére futott ki. A kínai hatóságok nem hozták nyilvánosságra, hogy konkrétan milyen feladatot tűztek ki a hajó számára, a szűk kommentárból annyit lehetett megtudni, hogy a repülőgép-hordozó azzal a céllal futott ki a tengerre, hogy „elvégezzék a szükséges tudományos kutatásokat és kísérleteket". Annyit még közöltek, hogy a repülőgép-hordozó első, 2011 augusztusában végrehajtott tesztje óta a hajón különböző munkákat és ellenőrzéseket hajtottak végre.

Az első kínai repülőgép-hordozót, a Shi Lang a szovjet Varyag hordozó alapjain építették meg. A Szovjetunió felbomlása után a Varyag Ukrajna tulajdonába került, majd 1998-ban azt Kína megvásárolta, és először úszó kaszinóként kívánták használni.
2011 júniusában került nyilvánosságra, hogy a repülőgép-hordozó új lokátorokat és fegyvereket kapott. Peking hivatalosan is elismerte, hogy a Varyag modernizálása folyamatban van, azt a későbbiekben tengerészek kiképzésére és kutatási célokra kívánják használni. Nyugati sajtóinformációk szerint a Shi Lang 2012-ben áll rendszerbe a kínai haditengerészet állományában.

</p>