Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mumbai: vége a vérontásnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. november 29. 10:42

Befejeződött a Tádzs Mahal ostroma. Indiai kommandósok szombat reggel megölték a luxusszállodában elrejtőzött és a végsőkig kitartó terroristákat, amivel lezárult az India pénzügyi fővárosát, Mumbait csaknem hatvan órája rettegésben tartó merényletsorozat.

Haszan Gafur, a 18 millió lakost számláló nyugat-indiai város rendőrségének parancsnoka bejelentette, hogy az összes terroristát megölték, és ellenőrzés alá vonták a szállodát. “Minden művelet befejeződött. Minden terroristát megöltünk" – mondta. Dzsoti Krisan Dutt, a különleges egységek parancsnoka közölte, hogy három szélsőséges fegyverest lőttek le a péntek éjjel kezdődött műveletben, s a kommandósok szobáról szobára haladva ellenőriznek minden helyiséget.

Elmondása szerint a terroristák gyújtották fel a szállodát, miközben a kommandósokkal csatáztak.

A hotelben szombat reggel ismét tűz pusztított. Robbanások és heves tűzpárbaj után hatalmas lángok borították el a földszint és az első emelet egy részét, az épületből sűrű füstoszlopok gomolyogtak kifelé.

A terroristák célpontjai közül az ötszintes, 400 szobás Tádzs Mahal volt az, amelyet utolsóként szabadítottak fel a biztonsági erők. A helyi idő szerint szerda este kezdődött, összehangolt merényletsorozatban a Tádzs Mahal mellett fegyveres támadás érte az ötcsillagos Oberoi szállodát, a főpályaudvart, a zsidó kulturális központot, egy népszerű éttermet, kórházakat és rendőrőrsöket. Sem Gafur, sem Dutt nem beszélt arról, hogy találtak-e túszokat vagy bezárkózott vendégeket a Tádzs Mahalban. A szállodát robbanószerek után kutató kutyákkal is átvizsgálják. A helyszínre mentőautók érkeztek, s a kommandósok elkezdték a visszavonulást a szálloda körül kialakított állásaikból.

A mumbai merényletekben legalább 195 ember vesztette életét, köztük legkevesebb 22 külföldi, a sebesültek száma pedig meghaladja a háromszázat.

A The New York Times című napilap internetes oldalán azt írta pénteken, hogy egyre több bizonyíték utal arra, hogy a pakisztáni székhelyű Laskar-i-Taiba (Igazak Hadserege) szélsőséges iszlamista szervezetet terheli a felelősség a mumbai merényletekért. Amerikai hírszerzési és terrorellenes szervezetek névtelenül nyilatkozó illetékesei azt mondták, a hírszerzési szolgálatoknak meggyőződése, hogy vagy a Laskar-i-Taiba, vagy egy másik szélsőséges csoport, a kasmír székhelyű Dzsais-i-Mohamed a bűnös. A Laskar-i-Taiba csütörtökön tagadta, hogy köze lenne a véres merényletsorozathoz.