Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Munkában a brit parti őrség

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. december 15. 19:53

Baleset ért szerdán a brit partok közelében egy csónakot, amelynek utasai illegálisan próbáltak átkelni Franciaországból Nagy-Britanniába.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság értesülései szerint a délkelet-angliai Kent partjainál történt balesetnek halálos áldozatai is vannak, de ezt a hatóságok egyelőre nem erősítették meg. A helyszínen mentőhajók, a brit parti őrség mentőegységei, valamint a kenti mentőszolgálat és a francia haditengerészet helikopterei kutatnak a túlélők után.

Nagy-Britanniában egy hete rendkívül hideg az idő, hajnalonként rendszeresen mínusz 10-15 fokos fagyokat mérnek még a déli országrészekben is. Hosszú ideje minden évben több ezren próbálnak illegálisan átjutni a kontinensről a La Manche-csatornán a brit partokra, többnyire embercsempészek által szervezett csoportokban, gumicsónakokkal kelnek útra. A legutóbbi súlyos baleset tavaly novemberben történt, amikor 31 ember, köztük öt nő és egy gyerek a tengerbe fulladt. Ők is gumicsónakkal próbáltak átkelni a Doveri-szoroson Franciaországból Angliába, de a csónak útközben elsüllyedt.

A brit kormány ezután új, szigorú törvények előkészítésébe kezdett az illegális bevándorlás megfékezésére. Ennek alapján életfogytiglani börtönnel sújthatók azoknak a hajóknak a vezetői, amelyekkel az embercsempészek a Nagy-Britanniába illegálisan bejutni próbálókat szállítják az európai kontinensről a brit partok felé, az Európa felől illegálisan brit területre lépők pedig nem folyamodhatnak hivatalosan menedékjogért. Ezt London azzal indokolja, hogy a brit határokat törvénysértő módon átlépők biztonságos országokon áthaladva érik el Nagy-Britanniát, és ezekben az országokban kell menedékjogot kérniük.

A brit kormány nemrégiben Ruandával kötött megállapodást arról, hogy a brit területen elfogott illegális bevándorlókat London áttelepítheti az afrikai országba. Ez a program az emberi jogi szervezetek által indított bírósági eljárások nyomán egyelőre elakadt, de Rishi Sunak brit miniszterelnök kedden, az illegális bevándorlás elleni fellépésről kidolgozott átfogó cselekvési tervet ismertetve kijelentette, hogy hamarosan elindulnak az első járatok Ruandába.