Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mérföldkő a védelmi iparban

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Kormány Gábor és Szakál Szebáld |  2022. december 15. 20:27

Innovatív módon tették le a Várpalota közelében megépítendő lőszergyár, azaz a várpalotai Védelmi Ipari Park alapkövét december 15-én, csütörtökön. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Thury-várban tartott rendezvényen mérföldkőnek nevezte a hazai és európai védelem és biztonság szempontjából egyaránt hiánypótló védelmi ipari beruházást.

20221215_varpalota_loszergyar_001 (15)

A lőszergyártó gyáregység alapkőletételének ünnepségén Kontrát Károly Veszprém megyei országgyűlési képviselő köszöntőjében rámutatott arra, hogy a biztonság a legfontosabb közösségi érték, amely védelmi ipar nélkül nem biztosítható. Hozzátette, hogy a mai nap nem a célba érkezés, hanem az út eleje, amely nem csak biztonságot, de gazdaságélénkítést is jelent majd hazánk, azon belül is Várpalota számára. E gondolatot erősítve Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere elmondta, hogy a város és az ünnepségnek helyet adó Thury-vár ezer szállal kötődik a katonákhoz és a haza védelmének ügyéhez, éppen ezért nagy örömmel fogadják a Rheinmetall hazai gyárát, amely nem csak a térség iparában jelent korszakváltást, de biztos munkahelyet jelent majd sokak számára.

Az alapkő formabontó, drónnal történő letételének jeles pillanatát – amire Várpalota közelében, az inotai erőművel szemben elterülő építési területen került sor - élő videóadás keretében tekinthették meg a jelenlévők. A fém időkapszulába a gyárépítésének dokumentumai és tervrajzai mellett jutott hely a Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program ismertetőjének, amelyet a honvédelmi miniszter látott el kézjegyével, valamint a német napilapok mai számainak is.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere mérföldkőnek nevezte a hazai robbanó- és lőszergyár létrehozásának első lépéseit. Mint fogalmazott: „nagy öröm és szinte torokszorongató pillanat az, hogy elérkeztünk ide. Ez valóban egy mérföldkő. Sokat beszélünk a magyar védelemiparról, annak lehetőségeiről és fontosságáról. Éppen ezért nagyon jó látni egy-egy projekt konkrét megvalósulását.” Elmondta, hogy a mintegy négy négyzetkilométer kiterjedésű komplexum körülbelül kétszáz munkahelyet biztosít majd a térségben és nem utolsó sorban egy európai szinten is fontos űrt tölt majd be. Hozzátette, hogy itt fogják gyártani a Lynx harcjárművek és Leopard harckocsik lőszereit is.

Leszögezte: „Magyarország egy bátor, innovatív és high tech hadsereget épít. A védelemiparnak, ezen belül a jelentősége leírhatatlan, hiszen megvásárolhatjuk az eszközöket, toborozhatunk katonákat, de az, hogy ez egy önmagát kiszolgálni képes biztonságosan működő, független rendszer legyen, katonai szempontból is fontos és szükséges, hogy az ehhez hátteret biztosító lőszergyár itt legyen, Magyarországon.”

20221215_varpalota_loszergyar_001 (13)

A rendezvényen, amelyen mások mellett jelen volt dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Gion Gábor, a tárca stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára és dr. Porkoláb Imre dandártábornok a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Innovációs és Képességfejlesztési Főosztályának miniszteri biztosa, Armin Papperger a német Rheinmetall AG vállalat vezérigazgatója elismeréssel szólva kijelentette, hogy e vállalással Magyarország nem csak saját védelme érdekében, hanem a közös európai védelem biztosítása érdekében fontos lépést tesz meg. Mint rámutatott, a védelmi iparban hiányzó terület a lőszergyártás, ezért Magyarország nagyon fontos szerepet tölt be a NATO és a régió biztonságának biztosítása szempontjából.

A 250-300 millió eurós befektetés kapcsán megjegyezte, hogy a tervek szerint 2024-2025-ben kezdődhet meg a gyártás.

Az alapkő letételét és a lőszergyár-építés fővállalkozói szerződés aláírását követően Armin Papperger és dr. Palkovics László, az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatója egy robbanószer gyártástechnológiájának tervezését és megvalósítását is magába foglaló fővállakozói szerződést is elláttak kézjegyükkel.

Kapcsolódó cikkek