Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szeretet erősebb, mint a gonoszság

Zarándokútikönyv jelent meg Lourdes-ról

Szöveg: Szűcs László | Fotó: Magyar Kurír / Fábián Attila |  2022. december 16. 7:43

„Lourdes a megtérés és az Istennel való találkozás helye, ahol Mária alakjának tündöklésében Isten irgalmassága mutatkozik meg, ahol Isten szépsége megtapasztalhatóvá válik a forrás tiszta vize és a gyertyák világító fénye által. Lourdes arra tanít, hogy a szeretet erősebb, mint a gonoszság” – írja Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök a „Lourdes” című zarándokútikönyv előszavában. Koncz Attila újságíró munkáját december 14-én, szerdán mutatták be Budapesten, az Ávilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplomban.

_DSCF1801

A napokban jelent meg a Via Sacra Zarándokútikönyvek sorozat első kötete, Koncz Attila Lourdes című könyve. A kötet budapesti bemutatóján, az Ávilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplomban Kuzmányi István, a könyvet kiadó Magyar Kurír igazgatója elmondta: a könyv indíttatása az volt, hogy segítsenek azoknak, akik már jártak Lourdes-ban, illetve azoknak is, akik a kötetnek köszönhetően indulnak majd útnak.

lourdes

A zarándokútikönyvet ajánlva Baranyai Béla, a kötet szerkesztője hangsúlyozta: Lourdes-ot a többi Mária-kegyhely közül az emeli ki, hogy ide az emberek nemcsak a lelki megtisztulás és a lelki megnyugvás miatt mennek, hanem gyógyulni is. „Egy jó zarándokútikönyv a zarándokokat szeretné közelebb vinni a hely szelleméhez, ami Lourdes-ban a víz” – mondta a kiadvány szerkesztője, hozzátéve: igyekeztek a fotókat úgy válogatni, hogy minden fontos látnivalóról szerepeljen fénykép a könyvben.

A könyv szerzője, Koncz Attila újságíró – aki korábban a Katonai Sajtó munkatársa volt – kiemelte: a zarándoklat nem pusztán egy kegyességi gyakorlat. „A zarándoklat az egész emberi életnek és az egyház történetének szimbóluma” – fogalmazott, kiemelve: zarándokolni mindig csak közösségben lehet, mert abban mindenkinek helye van és ebből lehet tanulni. Ehhez nyújthat segítséget a könyv.

Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök kiemelte: a Magyar Honvédség katonái 1994 óta vesznek részt a Nemzetközi Katonai Zarándoklatokon, Lourdes-ban. Ő maga is több mint hússzor járt a kegyhelyen, „amely minden alkalommal egy csoda volt.”

A tábori püspök hangsúlyozta: Lourdes-nak szépsége van. A fényeivel, a víz tisztaságával és azzal a szépséggel, ami megjelent mindig Bernadett arcán, amikor látta a Szép Hölgyet. „Az Isten szépsége áthatja egész Lourdes-ot. Megrendítő élmény, hogy este 10 után, amikor már elcsendesedik a barlang, a jelenések helyének környéke, a katonák letérdelnek és imádkoznak. Megrendítő élmény ott lenni Lourdes-ban” – mondta a tábori püspök.

_DSCF1605
_DSCF1788
Kapcsolódó cikkek