Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A 21. században új elvárásoknak kell megfelelni

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Kertész László |  2021. november 25. 12:39

„A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program része a modern 21. századi haditechnika beszerzése és az ezzel összefüggő gazdaságélénkítés” - hangsúlyozta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Magyar Honvédség Központi Lő- és Gyakorlótér fejlesztéséről szóló polgármesteri tájékoztatón, november 25-én, csütörtökön, Várpalotán.

A Magyar Honvédség fejlesztéséről szóló polgármesteri tájékoztatóKLAC8405

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy prezentációjában ismertette a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eddig elért eredményeit, kitérve az eszközbeszerzésekre, a magyar katonák hazai és nemzetközi szerepvállalására, majd szólt a hadiipar fejlesztésének szükségességéről, annak gazdaságélénkítő hatásairól is.

A Veszprém megyei Gyulafirátót határában épülő NATO-bázissal, illetve a már meglévő objektum bővítésével összefüggésben a Magyar Honvédség parancsoka aláhúzta: a folyamatosan érkező modern haditechnikai eszközök, valamint a megnövekedett hazai és nemzetközi feladatok jól felkészített, kiképzett katonákat követelnek. „Az a feladatunk, ha valamilyen biztonsági kihívás éri Magyarországot, akkor azt képesek legyünk kezelni, de a katonák felkészítéséhez gyakorlóterekre van szükségünk” – tette hozzá.

A Magyar Honvédség fejlesztéséről szóló polgármesteri tájékoztatóKLAC8389

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy hazánk a NATO részére felajánlotta: a gyakorlótéren belül olyan objektumot hoz létre, amely 21. századi színvonalon garantálja majd az ide érkező nemzetközi csapatok ellátását.

Ezen a bázison nem csupán a nemzetközi erőket, hanem a Központi Lő- és Gyakorlótér állományát is elhelyezik majd. A komplex objektumban lesznek sátorhelyek, elhelyezési épületek, kiszolgáló blokkok, gép- és harcjármű telephely, mosó, javító műhely, étkezde, elsősegélynyújtó-hely és sportközpont is.

Mivel a beruházás több település lakosságát is érinti, ezért nagyon fontos a nyílt és folyamatos kommunikáció a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség Parancsnoksága és a környéken élők között.

A prezentációt követően dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy kérdésünkre válaszolva hangsúlyozta: az ehhez hasonló fórumok célja megtalálni a közös hangot a térségben élőkkel, hiszen a fejlesztésekből a környező települések is profitálhatnak. „Természetesen ez nemcsak arról szól, hogy a gyakorlótéren egy új NATO bázis létesül. Van egy bilaterális együttműködés az Amerikai Egyesült Államokkal, illetve a saját haderőfejlesztési programunk eredményeit is integrálni kell, nem is beszélve a védelmi ipar fejlesztéséről, - lőszer és robbanóanyaggyár Várpalotán - ami szintén a térséget érinti. Azt gondolom, hogy ez az egység azt jelenti, hogy a térség és az itt élő emberek mindenképpen nyerni fognak azon, hogy a Magyar Honvédség fejlődik” – húzta alá a Magyar Honvédség parancsnoka.

A Magyar Honvédség fejlesztéséről szóló polgármesteri tájékoztatóKLAC8441

A Thury-vár konferenciatermében tartott eseményen részt vett Baráth István vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének támogató helyettese, Frigyer László vezérőrnagy, az MH Transzformációs Parancsnokság parancsnoka, Oszlánszki Béla ezredes, az MH Bakony Harckiképző Központ parancsnoka, valamint az érintett települések polgármesterei.