Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Muskö, a földalatti tengerészeti támaszpont

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. február 10. 19:48

A Muskö tengerészeti támaszpont egy Svédországban található földalatti tengerészeti létesítmény Muskö szigetén, amely Stockholmtól délre található.

1595931319
A bázis építési munkálatai 1950-ben kezdődtek és 19 évvel később, 1969-ben készült el. Az építkezés során több mint 1,5 millió tonna sziklát távolítottak el. A bázis három dokkal rendelkezik, amelyeket rombolók és tengeralattjárók számára készítettek.

A földalatti támaszpont területe néhány négyzetkilométer, amelyet mintegy 20 kilométer hosszú földalatti úthálózat kapcsol össze. Az úthálózatnak van egy 3 kilométer hosszú, veszélyes része, amely mindössze 70 méter széles. Ez az út köti össze a tenger szintje alatt a szárazföldet Muskö szigettel.

A hidegháború alatt a földalatti támaszpont szigorúan titkos és őrzött terület volt, amiről semmilyen információ nem került nyilvánosságra.
2004-ben a svéd kormány határozata alapján a svéd haditengerészetet egy bázisra összpontosították – a Karlskrona haditengerészeti bázisra – és több bázissal együtt a Muskö támaszpontot is bezárták. Napjainkban a létesítmény több részét a hadsereg használja. A földalatti részt a Kockums és a Muskövarvet hajógyárak üzemeltetik.

</p>