Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Műszaki szemle a Holt-Tiszán

Szöveg: Matócsi Dénes ftõrm. |  2010. július 12. 6:24

A Magyar Honvédség 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj szervezésében került végrehajtásra az a technikai szemle melynek célja a KD-84 készletek alkalmazhatóságának értékelése volt. Az 1984-ben rendszeresített könnyű deszant átkelő készlet alkalmazási területe igen széles, a Magyar Műszaki Kontingens kötelékében is praktikus, jól használható eszköznek bizonyult.

Lehetőséget nyújt motorcsónakok, egy illetve kétpályás úszó gyaloghidak, kompok és munkakompok üzemeltetésére. Mondhatni, nélkülözhetetlen eszköz a lövész – kiváltképp a könnyű lövész – csapatok vízi kiképzései és az árvízvédelmi feladatok során.

Sajnos az idők folyamán az eszközök elöregedtek. Szükségessé vált egy bemutató foglalkozással egybe kötött értekezlet, ahol a csapatok képviselői elmondhatták véleményüket az eszköz rendszerben tartását illetően.

A szemlén a HM FLÜ-t Zsíros Sándor mk. alezredes, Pincés Attila mk. alezredes, az MH ÖHP-t pedig Tábi Levente mk. őrnagy képviselte. Továbbá berendelésre került az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred és a MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj szakállománya.

Miután a szemlére berendelt katonai szervezetek képviselői jelentettek az eszközeik állapotáról és kihasználtságáról, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj katonái technikai bemutatót hajtottak végre a szolnoki Holt-Tiszán, demonstrálva a könnyű vegyes eltökéltségét és szakértelmét az eszköz használhatósága és kihasználása során. A vendégek megtekintettek egy egypályás úszó hidat és egy három testből álló munkakompot.

 

A foglalkozás során a csapatok használat közben mutathattak rá az eszköz „gyenge" pontjaira, ugyanakkor a 88-as szakemberei előtérbe helyezték az eszköz használatának előnyös tulajdonságait. A zászlóalj gyorsreagálású századai –a műszaki szakasz támogatásával – hatékonyan képesek kihasználni a KD-84 tulajdonságait a célobjektumok vizfelszini megközelítésekor, illetve vízi akadályok leküzdése során. Az eszköz széleskörű alkalmazása biztosítja azt a flexibilitást, ami a könnyű vegyes számára eszenciális lehet műveleti alkalmazás esetén, vagy katasztrófavédelmi feladatok teljesítése során.

A bemutatót követő értekezleten a jelenlévők egyetértettek abban, hogy a KD-84 eszközöket célszerű rendszerben tartani.