Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagy-Britannia megelőzte az Egyesült Államokat

Szöveg: honvedelem.hu / InfoRádió |  2008. június 22. 15:24

Hivatalos adatok szerint a tavalyi fegyvereladási listán az Egyesült Királyság megelőzte az Egyesült Államokat, ezzel a világ legnagyobb fegyverexportőrévé vált. A fejlemény javarészt egyetlen megrendelésnek, Szaúd-Arábia vadászgépvásárlásának tudható be.

Kormányzati információk szerint 2007-ben a brit cégek több mint 10 milliárd font értékben kaptak haditechnikai megrendeléseket, ami még az amerikai eladásokon is túltesz. A legnagyobb falatot a szaúdi megrendelés jelenti, Rijád 4,4 milliárd fontért kap 72 Eurofighter Typhoon típusú vadászgépet, amelynek egyik legjelentősebb gyártója a brit BAE Systems.

Az erősen korrupciógyanús üzlet – amelynek ügyében a vizsgálatot még miniszterelnökként Tony Blair állította le, nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva – pontos értéke nem ismert, név nélkül nyilatkozó kormányzati tisztviselők szerint a tartalék alkatrészeket, a karbantartási munkákat és a kiképzést is beleszámítva sok év alatt 20 milliárd fontra kúszik fel az összeg.

A brit statisztikát érzékelhetően javítják az Ománnak, valamint Trinidad és Tobagónak eladott partvédelmi naszádok is.

A nemzetközi fegyverkereskedelmet emberemlékezet óta az Egyesült Államok uralta, az elmúlt öt évben Amerika 63 milliárd dollár értékben értékesített haditechnikai eszközöket, a második helyen következett Nagy-Britannia (53 milliárd dollár), majd Oroszország (33 milliárd), Franciaország (17 milliárd), Németország és Izrael (9-9 milliárd).

Elemzők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy az adatokat érdemes fenntartásokkal kezelni, mivel azok a megrendeléseket összesítik, nem pedig a valós szállításokat. Ráadásul a nyilvánosságra hozott információk sokszor meglehetősen pontatlanok.

Noha a hivatalos irányelvek szerint a britek nem szállítanak fegyvert elnyomó vagy agresszív rezsimeknek, valamint ingatag térségekbe, a gyakorlat mást mutat. 2006-ban 15 ezer brit mesterlövészpuskát adtak el Pakisztánnak, Jordániának, Törökországnak és Szaúd-Arábiának, harckocsi- és harcirepülőgép-alkatrészeket Kínának, valamint nehéz géppuskákat Kolumbiának.