Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Nagy Imrének igaza volt”

Szöveg: Kecskeméti József |  2008. október 23. 15:59

Nagy Imre nemzeti, népi és humanista politikus volt – mondta Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök hozzátette: Nagy Imre személye összeforrt 1956-tal, a szabad és demokratikus Magyarország a forradalom miniszterelnökét, a legbátrabb férfit tiszteli személyében.

A forradalom 52. évfordulójának ünnepi megemlékezései a Nagy Imre házban folytatódtak délután. Bevezetőjében Jánosi Katalin arról szólt, hogy a Nagy Imre-ház a magyar történelem része. A mártír miniszeterlnök unokája elmondta: a ház falai között íródott a kormánypogram, itt ünnepelték Nagy Imre 60. születésnapját, s 1956-ban innen indult Nagy Imre a Parlamentbe. Jánosi Katalin úgy vélte, hogy a ház az igaz eszmék és a legyőzhetetlen hű emberek háza.

A forradalom 52.évfordulójának külön aktualitást adott, hogy a Külügyminisztérium mostanra szerzett vissza mintegy 70 kilogrammnyi iratot a volt Jugoszláviából. Göncz Kinga hangsúlyozta: amikor Nagy Imre menedéket kért a jugoszláv nagykövetségen, számos dokumenumot vitt magával, melyek a forradalom napjait dokumentálták. A külügyminiszter most ezeket az iratokat adta át Nagy Imre unokájának, illetve az Országos Levéltár képviselőjének. Göncz Kinga szerint azért is fontos a mostani ajándékozás, mert Jugoszlávia széthullásával nehezen lehetett a dokumentumokat beszerezni.

Gyurcsány Ferenc ünnepi beszédében arról szólt, hogy Nagy Imre nemzeti, népi és humanista politikus volt. A miniszterelnök hozzátette: a mártír kormányfőnek sok mindenben igaza volt. Igaza volt abban, hogy fel kellett emelni a leszakadottakat, hogy fel kell számolni a vidék szegénységének világát, hiszen csak így lehetett erős, teherbíró egységet teremteni. Gyurcsány Ferenc szerint ezek az elvek kiállták az idő próbáját. A miniszterelnök azonban nem rejtette véka alá, hogy Nagy Imre más kérdésekben tévedett. Ezek közé sorolta, hogy az egyenlőséget nem lehet úgy szolgálni, hogy közben mégoly rövid időre is megvonjuk a szabadságot.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: mindezzel együtt Nagy Imre személye az első pillanattól kezdve egybe forrt 56-tal, és a szabad és demokratikus Magyarország a forradalom miniszterelnökét, a legbátrabb férfit tiszteli személyében.