Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagyszabású hadműveletet indítottak a szíriai felkelők

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 18. 7:15

A szíriai lázadók bejelentették, hogy erőik július 16-án, hétfő este nagyszabású hadműveletet indítottak „Damaszkusz vulkánja és Szíria földrengései” néven.

Hétfő este kiadott közleményében Homsznak és a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) katonai tanácsának közös parancsnoksága azt közölte, hogy a művelet este nyolc órakor indult, „válaszul a mészárlásokra és a barbár bűntettekre", amelyeket Bassár el-Aszad elnök rezsimje elkövetett.

A kommüniké szerint az SZSZH támadni kezdte „a biztonsági erők minden állását és posztját a városokban és vidéken, hogy heves harcokat provokáljon ki (ezekkel az erőkkel), és megadásra szólítsa fel őket". A dokumentum felszólít „a rendőrök, a katonák és a sabihák (kormányhű milíciák) összes ellenőrzőpontjának bekerítésére Szíriában és heves harcokra azok felszámolása érdekében".

Ugyancsak felszólít az SZSZH minden nemzetközi útvonal elvágására „(az északi) Aleppótól (a déli) Deraáig, (a keleti) Deir-ez-Zórtól (a nyugati) Latakiáig és az ellátási útvonalak megszerzésére". Ismételten szorgalmazza a dezertálásokat, és bejelenti, hogy a foglyok, fogva tartottak kiszabadításán munkálkodik.

Az SZSZH közli azt is, hogy „legitim célpontnak" tekint minden, szíriai földön lévő külföldi katonát és a szíriai rezsim szövetségeseit, így a Hezbollah libanoni síita milíciát, az iráni Forradalmi Gárda tagjait, az iraki milicistákat és az Aszad-párti palesztin frakciókat. A közlemény szerint a hadművelet „az első stratégiai szakasza annak, hogy Szíria a teljes polgári engedetlenség állapotába jusson".

Ellenzéki aktivisták közlése szerint a szíriai kormányerők keddre virradóra páncélosokkal és harci helikopterekkel támadták a lázadókat Damaszkusz Tadamon negyedében. Nehézgépfegyverek hangja volt hallható a főváros Kadám és Hadzsar-al-Aszvad negyedéből is – tették hozzá, megjegyezve, hogy reggel nyolc órára elcsitultak a három napja folyó heves harcok.

Címkékhelikopter