Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indiai halászhajó volt az amerikai hadihajó áldozata

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 17. 20:02

India azzal a kéréssel fordult július 17-én, kedden az Egyesült Arab Emírségekhez, hogy vizsgálja ki azt az incidenst, amelyben egy amerikai hadihajó tüzet nyitott egy indiai halászhajóra a Perzsa-öbölben, Dzsebel Ali kikötőjének közelében, ahol megölt egy embert, másik hármat pedig megsebesített – közölte az indiai külügyminisztérium.

Eközben India washingtoni nagykövetsége „kapcsolatba lépett az amerikai kormánnyal az ügyben, és biztosítékot kapott egy teljes körű vizsgálatra" – tette hozzá a külügyminisztérium szóvivője.

Az amerikai haditengerészet Rappahannock nevű hajójáról géppuskával tüzet nyitottak egy polgári hajóra „miután nem reagált a figyelmeztetésekre és nagy sebességgel közeledett" az amerikai hajóhoz – közölte hétfőn a Bahreinben állomásozó 5. amerikai flotta.

Az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztériumának egy magas rangú tisztségviselője kedden megerősítette, hogy egy indiai halász meghalt, három társa súlyosan megsebesült. Az Egyesült Államok újdelhi nagykövetsége közleményben részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak, hozzátéve az 5. flotta magyarázatát.

A hajót – Irán tengeri határától nem messze – vélhetően ellenséges behatolónak nézte az amerikai hadihajó legénysége. Hasonló bárkákat többnyire halászok használnak a térségben, de az iráni Forradalmi Gárdának is számos kicsi és gyors hajója van.

A Pentagon hétfőn közölte: úgy tűnt, hogy a bárka veszélyt jelent az üzemanyagot szállító hadihajóra.

Irán és az Egyesült Államok hadihajói többnyire incidens nélkül haladnak el egymás mellett nemzetközi vizeken, de a Forradalmi Gárda egy-egy kisebb hajója már többször is vészesen közel került amerikai hadihajóhoz. 2008-ban Washington azzal vádolta meg Iránt, hogy provokálja az amerikai haderőt.

A térségben a közelmúltban ismét feszültté vált a helyzet, mert Irán a múlt héten azzal fenyegetőzött, hogy az országot sújtó szankciókra válaszul lezárja a Perzsa-öböl egyetlen be- és kijáratát, a Hormuzi-szorost, amelyen keresztül szállítják a világon kitermelt, vízi úton szállított kőolaj ötödét, egyes források szerint 30-40 százalékát.