Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katasztrófavédelmi mentőgyakorlat túszokkal

Szöveg: Miklós Bence zászlós |  2012. július 17. 17:38

A tiszaújvárosi Dísz-tónál rendezett nemzetközi katasztrófavédelmi mentőgyakorlaton vettek részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj harci búvárai, valamint a dandár egészségügyi központjának kijelölt állománya.

1595938901
A július 14-én tartott, gyakorlással egybekötött bemutató számos kihívással szembesítette az alakulat katonáit.
A gyakorlatot több külföldi és magyar barlangi, magashegyi, búvár-, valamint barlangibúvár-mentőcsoport bevonásával rendezték meg.

A cél az volt, hogy a különböző országokból, megyékből érkezett speciális − nemzetközi tapasztalattal rendelkező − mentőcsoportok közösen hajtsanak végre olyan komplex gyakorlatot, amelyen egy balesetet a valóságot a lehető legjobban megközelítő módon szimuláltak.
Ennek során a csoportok betekintést nyerhettek egymás mentési és kutatási-keresési eljárásaiba.

A Bocskai-dandárt az előzetes tervek szerint egy harcibúvár-csoport képviselte, amely − a katasztrófavédelmi gyakorlat után közvetlenül − speciális mentési eljárást mutatott be a közönségnek. Köszönhetően azonban a búvárok biztosítására kirendelt egészségügyi részleg magas szakmai képzettségének, a nemzetközi mentőcsoport vezetői úgy döntöttek, hogy felkérik a katonai egészségügy-biztosítókat, vegyenek részt a gyakorlatban.

1595938903
Így a dandár kirendelt biztosító-, valamint a bemutató végrehajtó állománya vállt vállnak vetve, egymást segítve hajtotta végre a mentési feladatokat.

A komplex katasztrófavédelmi eljárás utolsó fázisában részt vállaló egészségügyi katonák helytállásának köszönhetően a nemzetközi szakmai körökben is jelentősnek számító gyakorlat kiemelkedő eredménnyel zárult. A napot a harci búvárok szakharcászati túszmentési bemutatója koronázta meg.

A végrehajtás kapcsán tartott kiértékeléseken a részt vevő felek tisztázták a feladatok közben felmerülő kérdéseket és esetleges problémákat. A mentőalakulatok búvár- és egészségügyi csoportjai kiváló összhangban dolgoztak együtt a kiképzés során, az egymásra épülő modulok folyamatos és szakszerű begyakorlásával pedig a komplex mentési alkalmazásokra tudott felkészülni az állomány.
A gyakorlat során egyértelműen bebizonyosodott, hogy a Magyar Honvédség képes teljesen egyenrangú félként együttműködni olyan nemzetközi speciális kutató-mentő közösségekben, amelyekben eddig nem volt lehetősége bizonyítani.

1595938904

Fotók:
Puskás Richárd hadnagy, Molnár Zsolt törzsőrmester, Miklós Bence zászlós, Oláhné Szabó Márta szakaszvezető