Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagyszabású japán-amerikai hadgyakorlat kezdődött Japánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. február 19. 16:07

Egy hónapig tartó, nagyszabású hadgyakorlat kezdődött február 16-án Japán délnyugati részén a japán szárazföldi védelmi erők és az amerikai haditengerészet részvételével.

A hadgyakorlattal a kétoldalú szövetség reagálási erejét demonstrálják a közeli vizeken tapasztalt növekvő kínai katonai jelenléttel szemben a japán védelmi erők közlése alapján. Az éves hadgyakorlatot a 2006 óta először tartják Kalifornián kívül, ezúttal 1700 fős legénység vesz rajta részt.

Az Iron Fist (Vasököl) elnevezésű hadgyakorlat szimulációs kiképzést is tartalmaz, amelynek keretében távoli szigeteket védelmeznek és foglalnak vissza kétéltű járművek és Osprey billenőrotoros légijárművek segítségével. A hadgyakorlat a tervek szerint március 12-ig tart. A hadgyakorlatot február 16-án Oita prefektúrában található hidzsudai gyakorlótéren nyitották meg. Ezen kívül a Kagosima prefektúrabeli Tokunosima és Kikaidzsima szigeten, valamint Okinaván folyik majd a gyakorlat.

A japán és az amerikai katonai vezetők tavaly áprilisi hawaii találkozójukon döntöttek úgy, hogy a 2023. évi hadgyakorlatot nem Kaliforniában, hanem a földrajzi keleti hosszúság 180. foka mentén húzódó nemzetközi dátumválasztó vonaltól nyugatra tartják, tekintettel a kínai erősödő katonai jelenlétre az indiai-csendes-óceáni térségben. Mintegy nyolcszáz japán és kilencszáz – többségében az okinavai amerikai katonai támaszponton állomásó – amerikai katona vesz részt a hadgyakorlaton a tervek szerint.

Az elmúlt években kínai hajók ismételten behatoltak a japán vizekre a Kelet-kínai-tenger vitatott hovatartozású, Kína által Tiaojü-, Japán által pedig Szenkaku-szigeteknek nevezett lakatlan szigetek térségében.