Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Napelemekkel ellátott sátrak tesztelésen

Szöveg: Háború Művészete |  2010. december 15. 17:57

Az Amerikai Egyesült Államok hadserege a közelmúltban kezdte meg egy új, rugalmas, kistömegű, hordozható, napelem cellákkal ellátott sátrak és árnyékvető ponyvák tesztelését.

Az ilyen technológiával készült sátrakat a katonák különböző
berendezéseihez tartozó akkumulátorok töltésére, számítógépek elektromos
táplálására, valamint benzingenerátorok nélkül üzemelő rádióállomások
ellátásához kívánják használni.

A technológiának köszönhetően az expedíciós egységeknek nem kell generátorokat valamint tartalék üzemanyagot magukkal vinniük.

A sátrak esetében az FP (Flexible Photovoltaics) – rugalmas fotocellák – technológiát alkalmazzák. Az új technológiával három különböző típusú sátrat tesztelnek – Power Shade, TEMPER Fly és QUADrant – amelyek igazából csak méretükben és kapacitásukba térnek el egymástól.

A TEMPER egy 4,9×6 m alapterületű sátor, amely 800 Watt elektromos energia előállítására képes óránként, a TEMPER kisebb változata a QUADrant 200 Watt előállítására képes, míg a méreteiben is legnagyobb Power Shade akár 3 kW energiát is képes termelni.

2009 végén az Egyesült Államok tengeri kutatási intézete egy hasonló programot indított GREENS néven, amelynél szintén fotocellákat alkalmaznak, és amely segítségével a tengerészgyalogosok fel tudják tölteni kommunikációs berendezéseik, számítógépeik akkumulátorait, illetve elektromos áramot tudnak biztosítani más eszközök számára. A rendszer jellemzői egyelőre nem ismertek.