Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az indiai légierő lezárta a kiképző repülőgép tendert

Szöveg: JETfly |  2010. december 15. 18:59

Az indiai légierő befejezte annak az öt repülőgépnek a tesztelését, amelyek a légierő által kiírt kiképző repülőgép tender végső fázisába jutottak. A végső értékelést a tervek szerint december végéig, január elejéig tervezik bemutatni a védelmi minisztérium illetékeseinek.

A nyertes céggel a szerződést az Aero India 2011 kiállítás keretében kívánja aláírni az indiai fél.

India 2010 februárjában írta ki a kiképző-oktató repülőgépek beszerzésére irányuló nemzetközi tendert. A tenderre 12 céget hívtak meg, amelyek közül hét nem kívánt részt venni a pályázaton, így végül öt cég, öt típusa maradt versenyben.

A végső teszteken részt vett öt repülőgép: az amerikai Hawker Beechcraft T-6C, a svájci Pilatus PC-7 MkII, a Korean Aerospace Industries által gyártott KT-1, a lengyel EADS PZL-130 Orlik TC-II és a német Grob 120TP.

A tesztrepüléseket október végéig az indiai légierő pilótái hajtották végre a Gujaratban található Janmagar légibázison. Minden egyes repülőgépet öt napon keresztül teszteltek a kijelölt repülőgép-vezetők.

A kiképző repülőgépek beszerzése sürgős az indiai légierő számára, mivel a hazai Hindustan Aeronautics Limited (HAL) által gyártott HPT-32 Deepak típusú repülőgépek a folyamatos meghibásodások miatt 2009. július 31-én, 17 repülőbaleset, illetve repülőkatasztrófa után végleg földre lettek kényszerítve. A tenderben meghatározott 75 darab repülőgépet külföldről kívánja beszerezni a légierő.

Indiai médiák arról számoltak be a közelmúltban, hogy 24 repülőgép-vezető végzett anélkül, hogy elvégezték volna a 24 hetes, légcsavaros repülőgépen végrehajtott tanfolyamot.