Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gepárdokkal erősít az ecuadori légierő

Szöveg: JETfly |  2010. december 15. 20:42

A dél-afrikai Denel Aviation cég 12 Cheetah (Gepárd) C típusú szuperszonikus vadászrepülőgép eladásáról írt alá szerződést Ecuadorral. A szerződést a Denel Aviation ügyvezető igazgatója, Mike Kgobe írta alá a közelmúltban, Ecuador fővárosában, Quitoban.

A Denel Aviation az a cég, amely az 1980-as években a Mirage III típusú vadászrepülőgép alapján kifejlesztette saját, együléses katonai repülőgépét. Az ecuadori légierővel megkötött szerződés értelmében a Denel Aviation karbantartási és logisztikai támogatást nyújt a vásárlást követő öt évben, egy későbbi modernizáció lehetőségével.
„A folyamatban lévő karbantartási szerződés tükrözi a Denel Aviation különböző típusú repülőgépek karbantartása, javítása és átvizsgálása során szerzett elismertségét", – mondta Kgobe. „Ajánlatunk találkozott az ecuadori légierő (FAE) vadászrepülőgép flottájának modernizálását célzó elképzeléseivel."
„A jelenlegi kontraktus egy izgalmas üzletkötés Dél-Afrika számára", – mondta a Denel Aviation igazgatója.

A Denel Cheetah vadászrepülőgépek 2008-as rendszerből történt kivonásuk óta lekonzerválva várták sorsukat. A Denel Cheetah C és D típusú repülőgépeket azok után nyugdíjazták, hogy Dél-Afrika légiereje számára a stratégiai védelmi beszerzési program keretében svéd Saab Gripen típusú vadászrepülőgépeket vásárolt.
A Denel Aviation, az Armscor, illetve az ecuadori légierő között a tárgyalások még 2009-ben kezdődtek. 2010 áprilisában ecuadori küldöttség járt Dél-Afrikában, hogy megvizsgálja a Cheetah flottát, valamint megtekintsenek egy speciális repülést. A repülőgépeket az állami Armscor cégen keresztül értékesítik, amely cég minden engedéllyel rendelkezik haditechnikai eszközök eladását illetően.
A repülőgépek karbantartására (kikonzerválására) és az „átvételi" tesztrepülésekre Dél-Afrikában és Ecuadorban kerül sor. A Denel Aviation küldöttsége korábban látogatást tett Ecuadorban, ahol a légierő infrastruktúrájával és technikai képességeivel ismerkedtek.