Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Negyvennégy év szolgálat után selejtezik

2007. november 19. 13:17

November 13-án teljesítette utolsó bevetését az a C-130 Hercules típusú katonai szállító repülőgép, mely nem kevesebb mint 44 évig szolgálta az Egyesült Államok fegyveres erőit.

A 63-7865 lajstromjelű Hercules eseménydús pályafutása során összesen 29 500 órát töltött a levegőben, Vietnamtól Irakig számos konfliktus során alkalmazták.

A veterán C-130-as repülőgép a németországi Ramsteinben állomásozó 86. Szállítórepülő-ezred állományába tartozik, de jelenleg a 386. Ezred kötelékében látja el feladatait az ázsiai hadszíntereken, például Afganisztánban és Irakban.

A bonyolultabb haditechnikai eszközök – mint például a repülőgépek, hadihajók – esetében nem gyakori, hogy ilyen sokáig legyen rendszerben egy eszköz, bár nem is egyedi az eset, hiszen pl. a görög légierő is használja még az ősrégi Dakotákat. Ez a Hercules ugyanakkor már bőven kiszolgálta „katonaidejét", nyugdíjazását követően azonban nem a lángvágók martalékává válik, hanem lekonzerválva az arizoniai Davis Monthan légibázisra kerül.

 (JETfly magazin)