Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Negyvennégyezer hiábavaló halál

Szöveg: Kecskeméti József |  2008. április 27. 10:48

Április 25-én a világ két ellentétes pontján, Törökországban és Ausztráliában is emlékeztek, hiszen éppen 93 esztendeje kezdődött meg az Antant öt hadosztályának partraszállása Gallipolinál, hogy megütközzön a Dardanellákat védő török hadsereggel. Minden idők egyik legvéresebb deszantja bontakozott ki: volt olyan egység, melynek 60 százaléka partot sem ért.

Az 1915. április 25-én kezdődő gallipoli partraszálláshoz az Antant 1914 óta tartó útkeresése vezetett. Ekkor a szövetségesek stratégái ugyanis úgy látták, hogy csak akkor lesznek képesek erőfölényüket érvényesíteni, ha megosztják a császári német haderőt. Mivel közben Törökország is belépett a Nagy Háborúba, a brit hadvezetést egyre inkább foglalkoztatta, hogy a Balkánon is bevessék az Antant haderőit. Gallipoli megszállását Winston Churchill javasolta, s az ötlet elnyerte a legfelsőbb brit hadurak tetszését is. A cél a török haderők lekötése volt, aminek sürgető mivoltát jól jelezte, hogy Törökország 1915. februárjában megpróbálta visszafoglalni a Szuezi-csatornát.

A gallipoli ütközet 1915. február 18-án kezdődött: a térségben állomásozó Antant-hadihajók ekkor kezdték el lőni a félszigetet. Ezzel kezdetét vette a kilenc hónapig tartó véres csata, melynek leglényegesebb része az április 25-ei partraszállási kísérlet volt. Mivel a franciák erősen ellenezték, hogy a nyugati frontról vonjanak el erőket (a terv 400 ezer fős hadsereg átcsoportosítása volt), új-zélandi és ausztrál csapatokat hajóztak át. Az utánpótlás vonalát a Lémnosz és Tendosz szigetek megszállásával igyekezett biztosítani a szövetség. Erre a célra Görögország egy 40 ezer fős hadsereget ajánlott fel. A deszantot öt hadosztálynyi erővel kezdte meg az Antant. A félszigetet az 5. török hadsereg védte, mely német hadvezetés alatt állt.

1595875822
A brit-francia erők Krithiánál szálltak partra. Az első ütegek hatalmas veszteségeket szenvedtek, volt olyan alakulat, melynek 60 százaléka partot sem ért, és akadt olyan része a partszakasznak, ahová 200 deszantosból csupán 11 ért ki. Az ausztrál és új-zélandi erők az úgynevezett ANZAC-bozótnál kapcsolódtak az ütközetbe. A Kemál Atatürk vezette kis létszámú erő nem tudta megakadályozni a partraszállást, azonban a kulcsfontosságú magaslatokért vívott küzdelemben felülkerekedtek a török csapatok. A partról viszont nem sikerült kiszorítani a támadókat: megmerevedtek a frontok, s kialakult a nyugati frontot jellemző állóháború. Nyár elején, május 19-én és augusztusban két áttörési kísérlete is volt az Antantnak, ám mind a kettő kudarcot vallott. Június 4-én például 20 ezer brit katona indult rohamra, s bár negyedük életét áldozta, nem sikerült elfoglalniuk Gallipolit.

Iszonyatos vér- és technikai veszteségek után 1915 októberében ért be a gondolat, hogy kivonják a csapatokat a félszigetről. Október 5-én brit csapatok szállták meg Szalonikit. Az újabb balkáni front megerősítésére ideálisnak tartották a Gallipolinál harculó alakulatokat, s október végén megkezdődött az erők kivonása. Az ausztrál csapatok december 20-án hagyták el az ANZAC-bozótot. Menekülésük elősegítéséhez árkokat ástak, míg többszöri, apróbb támadással álcázták valódi céljukat. Az utolsó brit alakulat 1916. január 7-én hagyta el Gallipolit. A deszant a törökök győzelmével ért véget, igaz, ezért rettenetes árat fizettek: közel 87 ezren haltak meg a védők közül, míg az Antant vesztesége 44 ezer fő volt. A térségbe vezényelt 18 hadihajó közül három elsüllyedt, míg négy jóformán helyrehozhatatlan károkat szenvedett.

1595875823
A franciák és a britek után az ausztrálok szenvedték el a legnagyobb véráldozatot: az ANZAC-bozótban mintegy 8800 katona veszítette életét, míg 19,4 ezren megsebesültek. Akik hazatértek hősök voltak, akik Gallipolinál maradtak mártírok. Ennek állított emléket Peter Weir Gallipoli című filmje, melyben még az ifjú Mel Gibson játszotta a főszerepet. A vidéki sprinter, akinek nincs fogalma a háborúról, atlétikai versenyekre készül, de besorozzák. S mivel gyorsan tud futni, a sokadik futár elvesztése után önként vállalja, hogy hadiparancsokat hoz-visz a csapatok között, s igyekszik felérni a török géppuskafészekbe is, hogy egy gránáttal megsemmisítse azt. Szép film, szomorú film, mely egy szomorú csatának állít emléket. Weir az 1981-es műben leginkább a katonák motivációját kutatta: beutazzák a fél világot, aztán meghalnak. Egy európai háborúban. Egy olyanban, amiről azt sem tudták, hogy miről szól.

Sajnos kevesen ismerik ezt a filmet Magyarországon, pedig érdemes megnézni. Van, aki szerint a közé a 10 film közé tartozik, amit halálunk előtt látni kell. Szerintem is. Ritka az olyan háborús film, ami ennyire megrázóan mutatja be mindazt a drámát, amit a félelem, a halál közelsége, a gyilkolás okoz az emberben. Egy filmes fórumon a következő olvasható az alkotásról: „Csodálatos, megrázó film Mel Gibsonnal. A végét nehéz megnézni könnyek nélkül. Peter Weir ausztrál rendező remekműve." Hát igen. Az ausztráloknak Gallipoli olyan, mint az amerikaiaknak Alamo. Vagy nekünk, magyaroknak a II. magyar hadsereg doni pusztulása.

1595875823