Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nehezen oldhatók a szigorú éleslövészetek görcsei

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. április 28. 22:05

Simontornyán rendezte meg 2010-es lőbajnokságát az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred, melynek vezetése ezzel egy időben, a helyszínen tekintette át a három hét múlva megrendezésre kerülő MH lőbajnokság szervezési feladatait. Megállapították, hogy a lőtér személyzetének és a rendezőgárdának még sok tennivalója van az előkészítésben.

Az ezred lőbajnokságára kilenc alegység csapata nevezett. A verseny a hagyományos rendszer szerint a gépkarabély lövészettel kezdődött. Az elért eredményekből hamarosan kiderült, hogy a résztvevő versenyzők még nagyon idény elejei formában vannak. A gépkarabély számban sokan főleg a kétszáz méteren elhelyezett célok leküzdésénél „betliztek". A pisztolylövészet izgalmasabban alakult, ebben a számban már születtek egészen szép eredmények is. A lányok a fiúkat megszégyenítően szerepeltek, és az első helyezett 185, míg a második 179-es köregységet ért el.

A csapatok a párbajlövészetben is meglehetősen kezdő formát mutattak. Ezt a futamokban elért időeredményekben lehetett tapasztalni, mert a versenyen nagyon kevés 30 másodpercen belüli idő született. A futamok során több olyan helyzet is kialakult, amikor a versenyzők nem igazán tudták, hogy mit tehetnek a csapatért, ezért csak tétlenül nézelődtek. Ez ebben a versenyszámban meglehetősen nagy hiba. A csapatvezetők meg is állapították, hogy a versenyzők közül csak nagyon kevesen tudják kihasználni az önállóság és a kezdeményezőkészség lehetőségét. A katonásan szigorú és csak parancsra végrehajtott éleslövészetek „görcsei" csak lassan oldhatók.

 

A gyenge eredményekkel szemben a lövészet hangulata a régi volt, főleg a párbajnál lehetett jól hallani a szurkolói biztatásokat. Az egymás baráti „cukkolása", a ki kit győz le szintén hozta az elmúl évi szokásokat és a „kibicek" a pályán kívül új fogadásokat kötöttek, a fogadások tétjeként röpködtek a különböző üvegek, de csak szóban. Ezen a napon az ezred lőbajnokságán gyakoroltak a döntnökök, tesztelték az értékelő- és versenyirodát, és látni lehetett, hogy a lőtéren dolgozók mennyire felkészültek a verseny lebonyolításában, meg persze azt is, milyen állapotban van a lőtéri technika. A parancsnokhelyettes, Szűcs József alezredes személyesen nézte végig a fontosabb munkahelyeket és az ott dolgozókkal megbeszélték a versenyen szerzett pozitív és negatív tapasztalatokat. Végül a versenyirodának is hajráznia kellett ahhoz, hogy a párbajlövészetet követően gyorsan eredményt tudjanak hirdetni. Ez végül sikerült nekik és a számítógépek segítségével a helyezésekről gyorsan összeállt a kép.

A verseny értékelésekor a parancsnokhelyettes kiemelte: ez a verseny a katonai hivatás egyik specifikumáról, a lőelméleti és -gyakorlati felkészültségről ad képet. A jó eredmény elérésének nagyon fontos feltétele a kiváló koncentráló képesség és az, hogy a visszafojtott lélegzet mellett a kéz egy kicsit se remegjen meg. A versenyt eredményesnek nyilvánította, hiszen volt küzdelem és akadtak nagyon szép eredmények is. A nap a verseny eredményhirdetésével, az oklevelek, érmek és kupák átadásával zárult.