Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem avatkoznának be Kongóban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. november 10. 7:08

Azonnali tűzszünetre szólította fel Kgalema Motlanthe dél-afrikai elnök vasárnap a térség országai nevében a Kongói Demokratikus Köztársaságban harcoló lázadókat és kormánypárti erőket.

A Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) nevű regionális szervezet tagállamai vasárnap Johannesburgban rendkívüli csúcstalálkozóra gyűltek össze, hogy megvizsgálják: miként segíthetnék elő a konfliktus rendezését. A SADC tizenöt tagállama között van a Kongói Demokratikus Köztársaság és annak több szomszédja is. A felek a kongói mellett a zimbabwei helyzet rendezéséről is eszmét cserélnek.

Motlanthe a csúcstalálkozó megnyitóján hangsúlyozta: a résztvevők meggyőződése szerint nincs katonai megoldás a Kongói Demokratikus Köztársaságban dúló fegyveres konfliktusra, illetve a háborúhoz és konfliktusokhoz való bármiféle visszatérés veszélybe sodorja a térség országai által nagy nehezen elért eredményeket.

A megnyitót követően a csúcs résztvevői – köztük Joseph Kabila kongói elnök – zárt ajtók mögötti tanácskozásra vonultak vissza.

A Kongói Demokratikus Köztársasággal határos Angola – amely szintén tagja a SADC-nak és a Szahara alatti afrikai térség egyik legnagyobb hadseregével rendelkezik – jelezte, hogy nem akar fegyveres erővel beavatkozni a szomszédos országban dúló válságba.

Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy angolai katonák is harcolnak a kongói kormányerők oldalán a lázadók ellen.

A diplomáciai erőfeszítések ellenére vasárnap reggel néhány órára újabb összecsapások törtek ki a Laurent Nkunda vezette kongói tuszi lázadók, illetve a Mai-Mai kormánypárti milícia és a Demokratikus Erők Ruanda Felszabadításáért (FDLR) nevű ruandai lázadó szervezet harcosai között a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén – közölte az ENSZ-békefenntartók (MONUC) szóvivője.

Jean-Paul Dietrich szerint a harcok hajnalban kezdődtek az Észak- és Dél-Kivu tartományok határán fekvő Ngungu településnél, de a MONUC közvetítése révén dél előtt elcsitultak. Áldozatokról nem érkezett jelentés. Nkunda fegyveresei egyszer már behatoltak Dél-Kivuba és rövid időre elfoglalták annak székhelyét, Bukavut.