Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább a békefolyamat rögös útján

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. november 10. 7:13

A George W. Bush amerikai elnök által tavaly újraindított békefolyamat továbbvitelét ígérték az izraeliek és a palesztinok vasárnap a közel-keleti kvartett egyiptomi tanácskozásán.

A békefolyamatban közvetítő kvartett négy tagja – az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ – ugyanakkor elfogadta, hogy nem fognak nyomást gyakorolni a két félre a béketárgyalásokon és céldátumot sem tűznek ki a békeszerződésre.

Előzőleg Cipi Livni izraeli külügyminiszter arról beszélt az egyiptomi Sarm es-Sejkben tartott értekezleten, hogy “komoly előrelépéseket" értek el a 2007 novemberi annapolisi értekezlet óta folyó tárgyalásokon. Hozzátette: biztos abban, hogy létrejön egy független palesztin állam, amely azonban nem lehet “terrorista állam".

A találkozón az izraeli diplomácia vezetője és Mahmúd Abbász palesztin elnök megvonta az alig egyéves tárgyalások mérlegét és a nemzetközi közösség további támogatását kérte. Livni elmondása szerint a két fél képviselői több mint százszor találkoztak. Izrael és a palesztinok egyezségre jutottak egy megállapodás felépítésében és záradékaiban, és már a térképeken és a jövőbeli együttműködés modelljein dolgoznak. “A nemzetközi közösségtől türelmet kérünk és azt, hogy hagyja a két félre a tárgyalásokat" – mondta az izraeli külügyminiszter.

A békefolyamat annapolisi keretek közötti folytatására szólította fel Izraelt és a palesztinokat a közel-keleti kvartett is zárónyilatkozatában, amelyet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár ismertetett az értekezlet után. A csoport egyúttal követelte a zsidó telepek építésének befagyasztását a megszállt palesztin területeken.

Bush elnök abban reménykedett, hogy az annapolisi konferencián felújított tárgyalások még hivatali idejében, jövő januárig elvezetnek egy izraeli-palesztin békeszerződésig. A folyamatot az új amerikai adminisztráció januári hivatalba lépése, a februári előre hozott izraeli parlamenti választás, valamint a két nagy palesztin szervezet, a Fatah és az iszlamista Hamász hatalmi harca egyaránt késleltetheti.

Tony Blair volt brit kormányfő, a kvartett különmegbízottja ezért felszólította Barack Obama megválasztott amerikai elnök leendő kormányzatát, hogy tekintse prioritásának a közel-keleti békefolyamatot. A kvartett úgy látja: 2009 tavasza “megfelelő időpont lenne egy nemzetközi találkozóra Moszkvában".

A tanácskozás alkalmával Iránról is tárgyaltak magas rangú amerikai és európai tisztségviselők arab országok külügyminisztereivel. Bahrein, Jordánia, Egyiptom, Marokkó és az Egyesült Arab Emírségek aggodalmukat hangoztatták amiatt, hogy Obama esetleg megállapodást fog ajánlani Iránnak vitatott atomprogramjáról.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, valamint Javier Solana, az Európai Unió (EU) külpolitikai főképviselője és Bernard Kouchner, az EU soros elnökségét ellátó Franciaország külügyminisztere biztosították tárgyalópartnereiket, hogy Washington nem fogja nagyobb közel-keleti befolyáshoz juttatni Iránt az atomprogramjára vonatkozó engedményekért cserébe – közölte az egyik neve elhallgatását kérő résztvevő.