Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Titkos bevetéseken az amerikai elitkommandósok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. november 10. 10:38

Az amerikai hadsereg különleges egységei mintegy tucatnyi tikos hadműveletet hajtottak végre az elmúlt négy évben az al-Kaida terrorhálózat és iszlamista csoportok ellen a világ több országában.

A bizalmasnak minősített utasítást 2004 elején írta alá Donald Rumsfeld akkori védelmi miniszter Bush elnök jóváhagyásával – írta a The New York Times internetes kiadása magas rangú amerikai tisztségviselőkre hivatkozva, akiknek kilétét nem fedte fel.

A rendelkezés engedélyt adott az al-Kaida és más ellenséges célpontok elleni támadásokra bárhol a világon, “beleértve azokat az országokat is, amelyek nem háborúznak az Egyesült Államokkal".

A Seals, az amerikai haditengerészet egyik elitegysége például rajtaütést hajtott végre 2006-ban a pakisztáni Badzsaur térségében egy tábor ellen, amelyről feltételezték, hogy iszlamista szélsőségesek búvóhelye – állította vasárnap esti cikkében a lap az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik volt vezető tisztségviselőjét idézve.

A tervezéssel megbízott személyek az egész akciót “egyenes adásban" követhették nyomon a CIA virginiai székházából a térség fölé irányított Predator robotrepülőgépre szerelt kamerának köszönhetően. Egy másik rajtaütést idén október 26-án Szíriában hajtottak végre amerikai különleges egységek, szintén a CIA-val együttműködésben.

A The New York Times kiemelte: a többi titkos hadműveletről nincsenek információi, és a katonai tisztségviselők hangsúlyozták, hogy az utasításban Irán nem szerepelt a célpontok listáján.