Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem csak a levegőben lesz látnivaló…

Szöveg: Terenyi Krisztina |  2008. augusztus 12. 9:48

Már javában készülnek a 2008. augusztus 16-17-én, Kecskeméten megrendezésre kerülő Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatóra az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj katonái. Azért, hogy a bemutató napján is zökkenőmentesen menjen minden – mint ahogyan az egy valós helyzetben is történne – a felkészülés és begyakorlás már hetekkel ezelőtt elkezdődött, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományának közreműködésével.

Ebben a szakmában a legapróbb hiba, akár egyetlen pillanatnyi kihagyás beláthatatlan következményekkel járhat. A sikert nem adják ingyen, így a legkisebb eredményért is nap, mint nap keményen meg kell dolgozni, aminek köszönhetően mind a szakmai mind a fizikai felkészültségük és kiképzettségük kimagasló teljesítményt takar.

A Kecskemétre ellátogatóknak alkalmuk lesz megtekinteni és kézbe venni az alakulat által használt fegyvereket és technikai eszközöket, többek között éjjellátókat, búvárfelszereléseket, ejtőernyős felszerelést, távcsövet, lézertávmérőt, valamint beszállhatnak az alakulat által használt felszerelt terepjárókba is.

A dinamikus bemutatón egy mentési feladat imitálásának végrehajtása során kezdetét veszi az úgynevezett „gyorskötélről történő csúszás", melynek befejeztével megkezdik egy meghibásodott MI-24-es helikopter biztosítását, majd a kutató mentők közreműködésével gondoskodnak a sérültek helikopterre juttatásáról, valamint elszállításáról.

A program érdekesnek és látványosnak ígérkezik, a kívülről szemlélők is „részei" lehetnek egy nem mindennaposnak mondható mentési feladatnak, melyben a katonák határozott együttműködéssel egyetlen dologra összpontosítanak – ellátni a feladat maradéktalan végrehajtását.