Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem hagyhatják el a diplomaták a kongói fővárost

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. február 24. 15:20

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya előzetes értesítést kér február 24-étől, szerdától a külföldi diplomatáktól a főváros, Kinshasán kívüli utazásaikat illetően, miután egy támadásban életét vesztette Olaszország kinshasai nagykövete és két másik ember.

A rajtaütés a Világélelmezési Program (WFP) menetoszlopa ellen a kelet-kongói Goma városánál történt hétfőn, a Virunga Nemzeti Park területén.

A támadásban életét vesztette Luca Attanasio olasz nagykövet, a testőre, Vittorio Iacovacci és Mustapha Milambo, a WFP egyik sofőrje is.

Felix Tshisekedi elnök kedden nemzetbiztonsági tanácsadóval egyeztetett a támadásra adandó válaszról.

„A nagykövetek és misszióvezetők nem hagyhatják el Kinshasát az ország belsejébe vezető utakra a kongói külügyminiszter, illetve az illetékes hatóságok előzetes értesítése nélkül" – közölte az államfői hivatal kedd este.

A közlemény szerint a hatóságok meg fogják erősíteni a nagy kockázati besorolású térségekben a biztonságot.

Névtelenséget kérő két külföldi diplomata szerint az előzetes bejelentési kötelezettség sértheti a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény rendelkezéseit.

Egyikük „egy rosszul felmért problémára adott helytelen válasznak" nevezte az intézkedést, különös tekintettel arra, hogy az ENSZ jelentéseiben dokumentáltak alapján a kongói biztonsági erők egyes részei bűnszervezetekkel állnak kapcsolatban.

Attanasio és Iacovacci holttesteit kedden szállították vissza hazájukba, míg Milambót Gomában temették el.

Az ENSZ kedden vizsgálatot jelentett be az ügyben. Luigi Di Maio olasz külügyminiszter pedig szerdán a parlamentben mondott beszédében közölte, hogy az olasz katonai rendőrség nyomozóit küldték Gomába a történtek feltárására.

Aristide Bulakali Mululunganya kongói belügyminiszter hétfőn az ország keleti részén tevékenykedő, Ruandai Demokratikus Felszabadítási Erők (FDLR) nevű hutu milíciát gyanúsította a támadással. Az FDLR kedden közleményben tagadta, hogy köze volt a történtekhez.

Az FDLR mindössze egyike az ország keleti régióiban aktív több mint száz fegyveres csoportosulásnak.