Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem kerültek talonba a török légierő Talonjai

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. április 26. 20:29

Április 20-án, a Turkish Aerospace Industries, Inc. (TAI) ankarai gyárában adták át ünnepélyes keretek között a török cég által modernizált első T–38 Talon típusú sugárhajtású kiképző repülőgépet a török légierő számára.

A Turkish Aerospace Industries nyerte el korábban azt a T–38 repülési elektronikájának modernizációjára kiírt pályázatot (T–38 Avionics Modernization (ARI) Program), amelynek keretében új berendezéseket tervezett, fejlesztett és gyártott a típushoz. A felújítás során a Northrop Grumman által gyártott Talonok új fedélzeti számítógépes rendszert, többfunkciós kijelzőket, sisakkijelzőt, valamint modern kommunikációs és navigációs eszközöket kapnak. A repülőgép új berendezéseit több török cég, köztük az Aselsan és a Havelsan fejlesztik és gyártják.

1595934928
A program keretén belül a török légierő 55 darab T–38A típusú kiképző repülőgépe kerül fejlesztésre. Öt repülőgépet a TAI gyárában újítanak fel, míg a fennmaradó ötven repülőgép modernizációját a török légierő 1. Javító és Karbantartó Központjában a légierő szakemberei a TAI technikai felügyelete mellett fogják elvégezni.

A program tovább folytatódik 2012-ben és az utolsó, modernizált gépet a tervek szerint 2014-ben veheti át a légierő.

A Flightglobal MiliCAS adatai szerint Törökország 67 darab T–38 Talon kiképző géppel rendelkezik, amelyeket a modernizáció után 2020-ig kívánnak rendszerben tartani, majd áttérnek a kiképző gépek új generációjának egyik képviselőjére.