Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem repülhetnek a thai Bell 212-es helikopterek

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. július 29. 11:56

A thai szárazföldi erők parancsnoksága letiltotta a Bell 212-es többcélú helikopterek repüléseit – írja Defence News. A döntést a 2011. július 24-én bekövetkezett katasztrófa miatt hozták meg, mely során három fő, a két pilóta Jeerawat Kaewkamol őrnagy és Burana Wangjai főhadnagy, valamint egy szerelő, Wichien Chantapat őrmester vesztette életét. A forgószárnyasok repülési tilalmát csak az alapos kivizsgálás után oldják fel.

Információk szerint a Bell 212-es a bangkoki repülőtérre tartott, majd hirtelen a Phetchaburi tartományban eltűnt a radarok képernyőiről. A sors fintora, hogy ez a helikopter szállította az előző napon, azaz a július 22-én bekövetkezett UH-60-as Black Hawk katasztrófájában elhunyt személyzet holttesteit is.

A július hónap mondhatni fekete hónap Thaiföldön, ugyanis július 16-án szintén lezuhant egy UH-1-es Huey, tehát közel egy hét leforgása alatt 3 helikoptert is elveszítettek. A három sajnálatos eset során összesen 17 fő vesztette életét.

A thai védelmi minisztérium a Black Hawkok és Huey-k repülését nem korlátozta, ugyanis elmondásuk szerint a katasztrófák a rossz időjárási körülmények miatt következtek be.

A Bell 212-es katasztrófájának vizsgálata jelenleg is tart, információk szerint a farok légcsavar meghibásodása miatt történt az eset. Jelenleg a thai szárazföldi erők 20 darab Bell 212-est, 6 Black Hawkot, és 19 Huey-t üzemeltet.