Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Német feszesség, olasz ókori-reneszánsz módi

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. február 2. 11:31

Január első szombatjától újra a Magyar Honvédség katonái, a Honvéd Palotaőrség tagjai adnak díszőrséget a Sándor-palotánál. A palotaőrség a Nemzeti Honvéd Díszegység része, amelyhez hasonló katonai alegységgel számos ország büszkélkedhet. Ezért, hogy jobban megismerjük hagyományaikat, bemutatunk néhány szomszédos, valamint különleges sajátossággal rendelkező díszelgőegységet. Következzék most sorozatunk hatodik része, amelyben a német és az olasz egységeket mutatjuk be.

A teuton, majd német-római császári, később azon belül a meghatározóvá váló porosz hagyományokban mélyen gyökerezik a német katonaság, illetve a díszegység, a Wachbataillon beim Bundesministerium der Verteidigung eszméje. Az egység – amelyről 1726-ból származik az első feljegyzés – számos tradíciót őriz. Az egyik ilyen a nemzeti ünnepeket, nagy hadgyakorlatokat lezáró zenés, fáklyás felvonulás mintegy 400 katona részvételével.

1595930765
E felvonulás hagyománya az 1945 után kettéosztott Németországban sem szűnt meg, s korszerűsített formában napjainkban is találkozhatunk e lámpaoltásos, ünnepélyes aktussal a kiemelt ünnepek alkalmával, például a német egység napján, október 3-án vagy a reformáció napján, október 31-én. 

Szintén az ősi hagyományokat idézi a díszelgők egyenruhájának (Paradeuniform) színösszeállítása: a zubbonykabát acélszürke és a barett (tengerészgyalogos sapka), valamint a váll-lap zöld színei, de ide sorolható a fekete nyakkendő is. A fehér antantszíj és a kesztyű az alkalmi jelleget hangsúlyozzák. A Wachbataillon felirat még a mandzsettagombon is olvasható.

A berlini elnöki épületegyüttes, illetve a védelmi minisztérium előtti őrség tovább erősíti bennünk az utánozhatatlan pontosság, rend és fegyelem háromszögében szervezett német katonáról kialakult képet: délceg testalkat, 178−193 centiméter közti magasság, „vasalt", azaz arcszőrzet nélküli arc. S tegyük hozzá: az egységnek hölgy tagja sincs.

A mindhárom fő fegyvernemet képviselő, kilenc egységre (köztük a Citadella és a Sumerall nevű csapat) osztott elitegyüttes a szövetségi hadsereg (Bundeswehr) legütőképesebb bázisához tartozik (Streitkraftebasis); székhelye Berlin és Siegburg, s összesen 1800 főből áll. Feladata a legfőbb közjogi méltóságok – az elnök, a kancellár, a szövetségi védelmi miniszter, a főfelügyelő – őrzése, kísérete, díszelgő, őrző-védő, biztonsági tennivalók ellátása. Jelmondata: „Semper talis – mindig ugyanazt!" Egyébként ugyanilyen hagyománytisztelettel viseltetnek a Karabiner 98K iránt, amely történelmi porosz fegyver.

1595930766
Olaszország díszalakulatánál (Reggimento Corazzieri, azaz a vértesek ezrede) nem a hajszálpontosság tűnik szembe először, hanem az egyenruhák eleganciája, kifogástalan szabása. A mediterrán színek, formák divatvezető szerepe itt is megmutatkozik. Hasonlóképpen a történelmi eredet is, hiszen a szerelés az ókori római stílusjegyeket idézi: ezüst, míves mellvért, illetve áll- és fülvédős díszsisak…
Az alakulat jelmondata így hangzik: Virtus in periculis firmior, azaz veszélyben erősbödik a bátorság.

Eredete az ókortól függetlenül is patinás: a díszegység XVI. századi elődjének a savoyai VII. Amadeus alapította testőrséget tekinthetjük. A másik tekintélyes előd Károly Emmanuel lovas lovagcsapata (1866−70)  − ezt szervezték újjá 1946-ban. A tetszetős öltözék ez esetben is korábbi kort idéz: (napóleonos) díszcsákó jókora piros-fehér csokrétával, piros oldalcsíkos fekete pantalló pelerinnel, fehér glasszékesztyű, kard…

E válogatott díszelgőegység szervezetileg a csendőrséghez tartozik. A taljánok nyíltságuk, szívélyességük ellenére mozdulatlanságba, pókerarcba merevülnek őrségük idejére. Természetesen náluk is – mint a tengerrel rendelkező nemzeteknél – a díszalakulatok között kiemelt helyet foglal el a haditengerészet egysége, domináns fehér színnel. Az alpesi határvadászok a mi hajdani székely határvadászainkra hasonlítanak.

A fő látványosságot a Parlamentet és a Purinal-palotát, vagyis a köztársasági elnököt vigyázó díszőrség alkotja. A hivatalos szertartásokon kívül azonban olyan eseményeken is reprezentálják az olasz államot és nemzetet, mint a torinói téli olimpiai játékok.

(Folytatjuk!)

Fotó: Archív