Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Német harcoló alakulat érkezett Afganisztánba

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. július 1. 9:05

Német harcoló – úgynevezett gyorsreagálású – alakulat kezdett szolgálatot hétfőn Afganisztán északi részében. A 200 fős kontingens Mazari-Sarif térségében egy norvég egység feladatát vette át. Az országban a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő, az ISAF kötelékében több mint 3000 német katona állomásozik, harci feladatokkal megbízott alakulat azonban most érkezett először.

A szóban forgó alakulat kiküldését a NATO kérte, s a kormány arról hónapokkal ezelőtt hozott döntést. Ugyanakkor elutasították azt a kérést, hogy Németország az Afganisztán déli részében zajló békefenntartásban is vegyen részt.

Németország az érvényben lévő parlamenti mandátumnak megfelelően évek óta mintegy 3500 fős Bundeswehr-kontingenssel vesz részt a NATO vezette nemzetközi békeerőben (ISAF) és ezáltal a békefenntartásban, illetve az újjáépítésben. A Bundestag-megbízatás ugyanakkor mindeddig kizárta a közvetlen harci cselekményekben való részvételt. A Merkel-kormány ennek ellenére úgy ítélte meg, hogy nincs szükség a mandátum módosítására. A kabinet ugyanakkor a napokban előzetes döntést hozott arról, hogy a Bundeswehr-kontingens létszámát mintegy 1000 fővel növelik meg.

A német harcoló alakulat hétfőtől ugyanazokat a feladatokat látja majd el, amelyeket több mint két éven át norvég katonák végeztek. Ezek közé a közvetlen harci tevékenység is beletartozik, amennyiben a helyzet úgy kívánja, ily módon a 200 fős kontingens észak-afganisztáni tevékenysége mindenképp új szakaszt jelent a német szerepvállalásban.

Az egység megbízatása egyebek között magában foglalja az újjáépítésben közreműködő, különböző nem katonai csoportok biztonságának szavatolását, így az esetleges tálib támadásokkal való szembeszállást is.