Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németh Szilárd: heti egymilliárd forintba kerül a határvédelem

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Honvédelmi Minisztérium |  2021. november 15. 16:37

Két azonnali kérdésre adott választ Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes az Országgyűlés november 15-ei ülésnapján. Mint hangsúlyozta: Brüsszel és a magyar baloldal bevándorláspárti politikát folytatva, akarattal súlyosbítja a migránsválságot.

Hollik

Hollik István (KDNP) országgyűlési képviselő az európai határvédelem költségeinek Európai Uniós finanszírozását taglaló kérdésében úgy fogalmazott: Európa nagyon nehéz helyzetben van, hiszen egymással párhuzamosan több válság is sújtja, köztük az úgynevezett rezsiválság, a pandémia és immáron hat éve elhúzódó migrációs válság is. Utóbbi kapcsán hozzátette: az Amerikai Egyesült Államok közelmúltban történt afganisztáni kivonulása várhatóan tovább fogja növelni a nyomást határainkon. Mint rámutatott, a magyar számok is ezt mutatják: az elmúlt hónapban mintegy 5 ezer illegális határátlépési kísérlet történt Magyarország déli határán. „Csak a határkerítés tudja megvédeni Európa és hazánk déli határait is” – jelentette ki. Mindezek ismeretében Hollik István azt kérdezte, hogy hazánk eddig mennyit költött határvédelemre, illetve, hogy az Európai Unió mikor fizet végre közös határaink megvédéséért.

Németh_Szilárd_1

Németh Szilárd válaszában leszögezte: a probléma még az említettnél is súlyosabb, mivel Brüsszel és a magyar baloldal akarattal súlyosbítja a helyzetet. „Mondjuk ki! Brüsszel és a hazai baloldal egyértelműen migránspárti. Egyértelműen azt szeretnék, hogy a kerítés megszűnjön, hogy azok a bevándorlók, akiket eddig feltartóztattunk, bejöjjenek, mert szerintük ez így van jól” – mondta. Hozzátette: ezért nincs forrás az Európai Unió brüsszeli vezetésétől arra, hogy megvédjük határainkat. Válaszában Németh Szilárd részletezte: 2015-ben, a válság kezdetén több, mint 400 ezren „vágtattak át az országon, összesen 270 ezer embert lehetett kínkeservesen beazonosítani, a többiről azt sem tudjuk, hogy merre mentek.” Kiemelte: a határvédelem Magyarországnak azóta heti egymilliárd forintjába kerül, így közel 600 milliárd forintot fordított a kormány arra a védekezésre, ami nem csak Magyarország biztonságát, hanem egész Európa biztonságát szavatolja a schengeni szerződésben vállalt kötelezettségeinknek megfelelően.

Harangozó

Harangozó Tamás (MSZP) országgyűlési képviselő dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának egy rádióinterjúban tett kijelentése kapcsán intézett azonnali kérdést Benkő Tibor honvédelmi miniszter felé, akinek távollétében Németh Szilárd miniszterhelyettes felelt. Harangozó Tamás, a parancsnok nyilatkozatát idézve arról érdeklődött, hogy a Honvédelmi Minisztérium is egyetért-e az idézettel, amely véleménye szerint általánosítja az 1990 előtti Magyar Honvédség tiszti állományát.

„A FIDESZ-KDNP kormány tiszteli és megbecsüli honvédeinket, fejlesztjük a honvédséget, újjáépítjük a hajdan nagy hírű hadiipart” – felelte a parlamenti államtitkár, hozzátéve: mindezt biztosítja a magyar társadalmi igény, az erős kormányzati akarat és a honvédelmi költségvetés is. Mint fogalmazott, a megvalósításhoz szükség van egy jó tervre is, amely nem más, mint a jelenleg is zajló Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, és kellenek az olyan legmagasabb szintű katonai vezetők is, akik alárendeltjeiknek példát mutatva a végsőkig hűek hazájukhoz, minden nap teljesítik tiszti esküjüket, testileg-lelkileg és szellemileg felkészültek, kellően bátrak és elkötelezettek a magyar haderő ütőképességének növelésében. „Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Magyar Honvédség parancsnokát én ilyen embernek ismerem, ezért is támogattam kinevezését, és ezért is állok ki mellette itt az Országgyűlésben, egy ilyen nemtelen és aljas támadással szemben” – jelentette ki Németh Szilárd. Hozzáfűzte: ezzel a teljes honvédségi állományt támadták meg. Azokat a hivatásos, szerződéses és tartalékos katonákat, akik esküjükhöz híven nap, mint nap szolgálják hazájukat, megvédik a magyar embereket.

Németh_Szilárd_2